Alegeri 2016: Campania electorală, caracterizată de o scindare geopolitică (APCE)

  • 29 Septembrie 2016 23:26
Alegeri 2016: Campania electorală, caracterizată de o scindare geopolitică (APCE)

Contextul campaniei electorale din Moldova este în mare parte caracterizat de o scindare geopolitică între pro-europeni și pro-ruși, dar nu este mandatul delegației pre-electorale a APCE de a evalua preferințele geopolitice din societatea moldovenească.

O delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a efectuat o vizită la Chișinău pentru a evalua pregătirile pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie. Delegația a remarcat că, indiferent de sensibilitățile geopolitice, un șir de îngrijorări profunde și persistente evocate anterior în recomandările Adunării Parlamentare și rapoartele de observare a alegerilor, rămân în continuare nesoluționate, transmite IPN.

Potrivit declarației delegației, în special este remarcată lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupției; sistemul obscur de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, inclusiv finanțarea externă. De asemenea, se atestă monopolizarea mai multor instituții media și lipsa transparenței în ceea ce privește sursele de finanțare a acestora, rolul jucat de structurile oligarhice în viața politică a țării, în deosebi în procesul electoral.

Delegația pre-electorală declară că a fost informată cu privire la implicarea bisericilor ortodoxe în campania electorală în susținerea anumitor candidați. În acest sens, delegația reamintește necesitatea respectării principiului separării bisericii de stat.

Delegația APCE invită autoritățile să întreprindă măsuri necesare în vederea asigurării condițiilor egale de campanie pentru toți candidații electorali înregistrați.

O delegație a Adunării Parlamentare formată din 22 de membri va reveni în Moldova pentru observarea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău