Alegeri 2016 | Asigurarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilități

  • 09 Octombrie 2016 17:34
Alegeri 2016 | Asigurarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilități

Votarea în cadrul alegerilor prezidențiale trebuie să fie accesibilă atât dacă votezi în secția de votare, cât și cu urna mobilă – acesta a fost mesajul general al instruirii organizate de CICDE în parteneriat cu Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități.

Pe parcursul a două zile, 7 și 8 octombrie, 16 persoane cu dizabilități din 8 regiuni ale țării, care se vor implica local în scopul mobilizării persoanelor cu nevoi speciale să-și exercite dreptul la vot, sunt familiarizați cu particularitățile alegerilor prezidențiale, drepturile lor în cadrul acestor alegeri, tipuri de implicare directă și indirectă în procesul electoral precum și tehnici de mobilizare a persoanelor cu dizabilități pentru a participa la vot.

Formatorii de talie internațională – Dr. Doina BORDEIANU, directoare adjunctă CICDE și Pavel Cabacenco, expert în domeniul electoral, au provocat participanții la mai multe exerciții practice, inclusiv imitarea unei secții de votare, fapt ce a entuziasmat participanții.

„Este o instruire cu adevărat utilă – am aflat foarte multe lucruri noi despre alegeri, despre drepturile persoanelor cu dizabilități și despre acțiunile întreprinse de organele electorale pentru asigurarea accesibilității secției de votare” a declarat Mariana Andrușor, participantă ce urmează să desfășoare campania de mobilizare în UTA Găgăuzia.

Totodată, participanții au fost instruiți privind statutul observatorilor în Republica Moldova, drepturile și obligațiile lor, și urmează să fie acreditați de către Comisia Electorală Centrală în calitate de observatori.

Activitate organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Centrul de Asistență Juridică a Persoanelor cu Dizabilități (CAJPD)) în proiectul „Mobilizarea participării persoanelor cu dizabilități în cadrul Alegerilor Prezidențiale 2016” realizat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău