Alegeri 2016 | ADEPT prezintă platformele www.alegeri.md și www.partide.md

  • 11 Octombrie 2016 23:09
Alegeri 2016 | ADEPT prezintă platformele www.alegeri.md și www.partide.md

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, membru constituent al Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a lansat marți, 11 octombrie, pagina web dedicată alegerilor prezidențiale din 30 octombrie – www.alegeri.md, dar și versiunea actualizată a platformei dedicate partidelor politice din Republica Moldova www.partide.md.

Prin aceste platforme ADEPT își propune să contribuie la informarea corectă și nepărtinitoare a cetățenilor despre activitatea partidelor politice, despre ofertele concurenților electorali, dar și despre procesul electoral în general.

Elena Prohnițchi, coordonatoare de proiect la ADEPT, a declarat la o conferință de presă la IPN că pagina www.alegeri.md conține informație amplă despre scrutinul prezidențial din 30 octombrie și despre scrutinele anterioare. Pe această platformă se regăsesc rubrici tradiționale cu lista concurenților electorali, declarațiile politice ale acestora, rezultatele sondajelor de opinie cu privire la preferințele alegătorilor, rapoarte de monitorizare etc.

Tot aici poate fi găsit profilul fiecărui concurent electoral, care cuprinde date biografice, informații despre activitatea profesională, lansarea în campanie, declarația de venit. O noutate a acestei rubrici este interconectarea site-ului alegeri.md cu portalul avere.md, unde utilizatorul poate afla mai multe informații despre proprietățile și interesele concurenților electorali, care au ocupat sau ocupă funcții publice, nereguli la declararea veniturilor etc. Profilurile vor fi completate cu rapoartele financiare și cu alte materiale publicitare electorale ale concurenților.

Cealaltă platformă – www.partide.md  reprezintă, potrivit ADEPT, cea mai complexă sursă de informații privind activitatea partidelor politice în Republica Moldova. Pagina oferă informații detaliate despre evoluția formațiunilor politice, activitatea acestora, programele politice, membrii, conducerea, participarea în alegeri, rapoarte financiare etc. Site-ul cuprinde informații despre toate partidele înregistrate, inclusiv cele parlamentare, extraparlamentare, dar și despre cele inactive sau care și-au încetat activitatea. La fel, platforma conține o rubrică care măsoară încrederea populației în formațiuni, în baza barometrului de opinie publică.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a declarat că cele două platforme vin să ofere informații exacte și echilibrate despre procesul electoral, lucru care va permite cetățenilor să voteze conștient în ziua alegerilor prezidențiale. La fel, vin să contribuie la desfășurarea unor alegeri prezidențiale libere și corecte în Republica Moldova, prin informarea cetățenilor despre procesul electoral și despre profilul concurenților electorali.

Pagina web www.alegeri.md apare în cadrul proiectului „Sporirea gradului de conștientizare a alegătorilor prin informare despre alegerile prezidențiale din 2016”, finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Actualizarea platformei www.partide.md a fost susținută financiar de către Fundația Est-Europeană Moldova în cadrul proiectului „Informarea cetățenilor despre activitatea partidelor politice în preajma alegerilor prezidențiale din 2016”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău