Alegeri 2016: Conform sondajelor, nici un candidat nu va acumula o majoritate din primul tur

  • 06 Septembrie 2016 20:47
Alegeri 2016: Conform sondajelor, nici un candidat nu va acumula o majoritate din primul tur

16 candidați au depus deja actele la Comisia Electorală Centrală pentru a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale care se vor desfășura la 30 octombrie.

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a înregistrat deja 14 grupuri de inițiativă care urmează să colecteze semnături în favoarea candidaților. Toți candidații, fie că sunt susținuți de partide sau concurează independenți, trebuie să colecteze câte cel puțin 15 mii de semnături în favoarea lor. În privința altor două grupuri, Comisia se va pronunțe astăzi.
 
Jumătate din cei 16 potențiali pretendenți intenționează să candideze independenți. Până astăzi, doar candidatul Partidului Democrat, aflat la guvernare, a colectat numărul necesar de semnături pe care le-a prezentat la Comisia Electorală Centrală. Mai multe partide de opoziție susțin, însă, că au fost comise abuzuri și încălcări, afirmații respinse de Partidul Democrat. Și Comisia Electorală Centrală neagă acuzațiile cu privire la condițiile inegale pentru candidați.
 
Potrivit legislației, campania electorală va începe abia pe 30 septembrie. Conform sondajelor, nici un candidat nu va acumula o majoritate din primul tur, dar cu cele mai mari șanse este cotat liderul Partidului pro-moscovit al Socialiștilor, Igor Dodon. El este urmat de fostul ministru al educației, Maia Sandu, care s-a remarcat prin reformele în acest domeniu, și de politicianul Andrei Năstase, liderul protestelor din toamna anului trecut. Cei doi însă au anunțat că vor decide în privința unui candidat comun, pentru a nu dispersa voturile alegătorilor pro-europeni. Chiar și așa, segmentul de dreapta este în continuare dispersat, în timp ce doar doi candidați reprezintă stânga politică. Comuniștii au anunțat că vor boicota scrutinul, pe care îl consideră anti-constituțional.
 
La 30 octombrie cetățenii Republicii Moldova își vor putea alege președintele după o pauză de 20 de ani. Începând cu 2001 acesta a fost ales de Parlament, dar la 4 martie Curtea Constituțională a dispus revenirea la alegerile directe.
 
Potrivit Codului electoral, pentru a fi validate alegerile, la primul tur de scrutin trebuie să participe cel puțin o treime din cetățenii cu drept de vot. Pentru al doilea tur nu există limită de participare.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău