Alegeri, 20 octombrie | Sunt implicați peste 54 de mii de candidați și au fost tipărite aproximativ 8,3 milioane de buletine de vot

  • 19 Octombrie 2019 10:26
Alegeri, 20 octombrie | Sunt implicați peste 54 de mii de candidați și au fost tipărite aproximativ 8,3 milioane de buletine de vot

Aproape 3,3 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne, când vor avea loc alegerile locale generale, dar și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale. În aceste alegeri sunt implicați peste 54 de mii de candidați și au fost tipărite aproximativ 8,3 milioane de buletine de vot. O relatare de Cornel Ciobanu, pentru Radio România Chișinău.

Alegerile locale se vor desfășura în toate localitățile din Republica Moldova, dar, în aceeași zi, în patru circumscripții uninominale vor avea loc și alegeri parlamentare noi.

Pentru alegerile locale vor fi deschise 1969 de secții de votare. La 77 din acestea se va vota și pentru alegeri legislative, în secțiile din patru suburbii ale Chișinăului și la cele din raionul Nisporeni. Pentru alegătorii din stânga Nistrului și cei din afara țării vor fi deschise secții separate – 25 pentru cei din regiunea de est și 85 pentru cei din diasporă.

Pentru cele 898 de posturi de primar și 11.580 de consilieri locali concurează ceva mai mult de 54 de mii de candidați, dintre care 3761 pentru funcția de edil. În acest an sunt mai puțini candidați decât la localele din 2015, când au fost aproape 68 de mii de concurenți.

Potrivit Registrului de Stat al Alegătorilor în luna august erau înregistrați aproximativ 3 milioane 286 de mii de alegători, dintre care 243 de mii în stânga Nistrului și 224 de mii fără reședință.

Pentru alegerile locale au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, iar pentru cele parlamentare noi – aproximativ jumătate de milion. Sunt 1830 de modele de buletine de vot pentru alegerile locale – în fiecare localitate pentru funcția de primar și cele de consilieri aparte. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta are forma unei broșuri. Alegătorii din patru suburbii ale Chișinăului - Băcioi, Durlești, Sângera și Trușeni, unde au loc și alegeri parlamentare noi, vor primi câte cinci buletine de vot.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07.00 și 21.00, iar, la fel ca la ultimele alegeri parlamentare în secții va funcționa Sistemul de înregistrare video.

Alegerile locale generale din 20 octombrie vor costa bugetul de stat aproximativ 140 de milioane de lei, iar alegerile parlamentare noi în cele 4 circumscripții – 12 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău