Alegerea strategică a Rusiei este imperială, agresivă

  • 09 Octombrie 2014 08:36
Alegerea strategică a Rusiei este imperială, agresivă

RZECZPOSPOLITA (Polonia) - Veștile de la casele de schimb din Moscova pot sugera că Vladimir Putin nu se va mai menține mult la putere.

Că scăderea cursului rublei și alte consecințe dureroase ale sancțiunilor occidentale vor face ca milioane de ruși să iasă în stradă, să-l alunge pe stăpânul de la Kremlin și să introducă democrația occidentală sau un imperialism și mai radical (circulă diverse versiuni de scenarii).

Dar nimic din toate acestea nu se va întâmpla. Situația economică tot mai proastă nu va determina Kremlinul să reducă cheltuielile nebune cu înarmarea, care ajung la zeci de mii de miliarde de ruble.

Sunt multe semne că Putin a ținut cont de consecințele economice ale politicii imperiale agresive.

Mai înainte de a declanșa războiul în Ucraina, a făcut alegerea definitivă. Deja nu-l mai interesează civilizația occidentală, nici faptul că se poate aștepta la numeroase oscilații ale cursului monedei naționale, la scăderi la bursă și la teama că societatea îl va trage la răspundere în timpul alegerilor pentru politica greșită.

Putin a luat această decizie, pentru că își cunoaște poporul. Știe că o mare parte a lui, care locuiește departe de palate, departe de vilele de vacanță ale elitelor moscovite și petersburgheze, este în stare să suporte multe sacrificii. Poate să-și reducă nevoile la un nivel de neimaginat pentru un locuitor mediu din Occident. Hrănindu-se în schimb cu viziunea vieții într-un imperiu care își trasează singur granițele, cucerește alte țări, continente și chiar cosmosul. Și trezește teamă.

Criza economică nu i-a trezit pe ruși la revoltă în masă nici pe timpul lui Elțîn, nici pe timpul lui Putin. Nici atunci amocul imperial nu a tulburat gândirea privind propriile probleme materiale. De ce acum criza ar scoate milioane de oameni în stradă?

S-ar putea ca Putin să mai coboare temporar tonul în politica sa, pentru a obține din partea Occidentului atenuarea sancțiunilor, dar cu accentul pe "temporar", pentru că alegerea strategică a Rusiei este alta - imperială, agresivă.

Comentariu de Jerzy Haszczynski

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău