Alegerea membrilor judecători ai CSM va avea loc după alte reguli. Ce prevede proiectul de lege care va fi aprobat în această săptămână (Bizlaw)

  • 11 August 2021 11:44
Alegerea membrilor judecători ai CSM va avea loc după alte reguli. Ce prevede proiectul de lege care va fi aprobat în această săptămână  (Bizlaw)

Judecătorii care se vor înscrie la concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor putea să-și facă campanie de promovare și vor avea mai puțin de lucru. Deputații intenționează să modifice și să completeze Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost publicat, astăzi, pe site-ul Parlamentului pentru consultări publice și urmează să fie aprobat în cadrul ședinței din data de 13 august, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, proiectul detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai CSM. Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai Consiliului, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. Autorii inițiativei spun că această proporție a fost aplicată pentru a respecta mai bine reprezentativitatea judecătorilor din fiecare nivel de instanță. Proiectul de lege nu mărește numărul membrilor judecători ai CSM în contextul modificărilor constituționale inițiate în decembrie 2020, care prevăd că în CSM ar trebui să fie doar șase membri judecători.

CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Proiectul reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și să nu aibă sancțiuni disciplinare în ultimii trei ani.

Documentul nu prevede posibilitatea nominalizării candidaților de către mai mulți judecători. Fiecare candidat trebuie să depună dosarul personal.

Candidații vor prezenta CSM dosarele, inclusiv un document cu principalele obiective propuse. Dosarele vor fi publicate pe pagina web a CSM în următoarea zi lucrătoare după expirarea termenului de depunere, împreună cu lista tuturor candidaților. Candidații care au depus dosarele tardiv, sau dacă dosarul este incomplet, nu vor fi admiși în alegeri.

Candidații judecători vor putea face campanie în rândul colegilor, iar președinții instanțelor judecătorești vor fi obligați să faciliteze întâlnirile cu judecătorii. De asemenea, candidații vor putea solicita reducerea cu 50% a sarcinii de muncă pe perioada campaniei.

Proiectul mai detaliază și modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. El prevede că participarea la adunare poate avea loc și prin teleconferință. De asemenea, proiectul introducere posibilitatea folosirii votului electronic, însă acest fapt urmează a fi reglementat în regulamentul Adunării Generale a Judecătorilor. Autorii inițiativei spun că aceste prevederi sunt deosebit de importante în perioada pandemiei. Pentru a debloca modul de organizare al Adunării Generale, legea prevede că CSM va modifica Regulamentul de organizare și desfășurare a acesteia, care în mod normal este adoptat de Adunarea Generală însăși. Din cauza regulamentului care nu permite decât participarea la adunare într-un local anumit, Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc deja de doi ani.

Proiectul mai prevede că se consideră aleși membri ai CSM candidații care au acumulat cele mai multe voturi. În prezent, pentru a fi ales, candidatul trebuie să acumuleze mai mult de jumătate din voturi, cvorum care a îngreunat mult anterior alegerea membrilor CSM. Modificarea propusă va permite alegerea tuturor membrilor judecători ai CSM la o singură Adunare Generală. Un sistem similar este aplicat cu succes la alegerea în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Uniunii Avocaților. Proiectul de asemenea introduce un mecanism mai ușor și mai echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o lista paralelă. Ei vor fi considerați următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Eu vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, cum este în prezent, ceea ce determină probleme practice.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău