OPINIE | Alegerea lui Donald Trump în fotoliul de președinte al SUA ar putea afecta negativ R.Moldova

  • 09 Noiembrie 2016 16:27
OPINIE | Alegerea lui Donald Trump în fotoliul de președinte al SUA ar putea afecta negativ R.Moldova

Alegerea lui Donald Trump în fotoliul de președinte al Statelor Unite ar putea afecta negativ Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și al securității. De această părere este fostul Ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, potrivit căruia rezolvarea diferendului Transnistrean va intra pe linie moartă, din cauza schimbărilor în politica externă anunțate de Donad Trump.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, consideră că odată cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, Republica Moldova nu ar trebui să-și facă iluzii referitor la o rezolvare rapidă a diferendului transnistrean. Și asta din considerentul că Trump și-a exprimat în repetate rânduri admirația față de președintele rus, Vladimir Puțin, dar și față de politica externă promovată de Kremlin, evitând un conflict direct cu Moscova. Din aceste considerente, cel mai probabil, rezolvarea conflictului de pe Nistru nu va fi, pentru început de mandat o prioritate pentru noul președinte de la Washington.

„Donald Trump a declarat în repetate rânduri că nu-și dorește o confruntare cu Rusia, că va găsi limbă comună cu președintele Putin, ceea ce s-ar numi în alți termeni ”zero probleme” cu Rusia. Din punctul de vedere a lui Donald Trump nu există probleme cu Rusia, există probleme cu modul în care a fost abordată Rusia. Din acest punct de vedere nu ar trebui să ne facem iluzii că rezolvarea diferendumului transnistrean va fi o prioritate a administrației de la Washington atunci când ea va fi instalată. Și în general, nu cred că trebuie să ne proiectăm ceva pe termen foarte scurt, pentru că doar în prima jumătate a anului viitor am putea să cunoaștem ceva despre liniile de orientare a politicii externe americane, mai ales că Donald Trump este un președinte novice, nu are structuri formate în spatele lui, nu are tradiții și va trebui încă să „intre în job”.

Totodată, Igor Munteanu a menționat că Donald Trump va promova, cel mai probabil, o politică mult mai restrictivă în raport cu unele regiuni de pe glob și va încerca să limiteze intervențiile în exterior. Pe de altă parte, va încerca să se concentreze pe economia SUA și să investească masiv în domeniile slăbite în ultimii 10 ani. În consecință, în Republica Moldova ar putea ajunge mai puțini bani din SUA, bani folosiți pentru finanțarea mai multor proiecte strategice de infrastuctură și de promovare a reformelor.

„Putem să speculăm asupra faptului că acest nou președinte, care trebuie să fie încă confirmat, va promova probabil o politică mult mai restrictivă în raport cu unele regiuni ale globului, adică va încerca să limiteze intervențiile în extern. Pe de altă parte va încerca să se concentreze pe economie.  Respectiv, acest nou președinte a declarat că va fi orientat spre problemele din interiorul SUA decât spre interior. Republica Moldova are doar de pierdut dacă va avea loc o restrângere radicală a prezenței SUA în regiunea noastră, dar și o delimitare a prezenței strategice a prezenței americane pe continentul european, așa cum declara Trump în campania electorală. Dar cum va arăta de facto politica oficială a Statelor Unite, care nu se ia niciodată în mod voluntarist de o singură persoană, nici măcar cei mai școliți consultanți politici de la Washington nu ar putea astăzi răspunde la aceste întrebări”, a precizat Igor Munteanu.

După anunțarea rezultatelor prealabile, președintele moldovean, Nicolae Timofti i-a transmis un mesaj de felicitare lui Donald Trump, exprimându-și speranța că relațiile Republicii Moldova cu Statele Unite se vor menține pe un palier  ascendent, iar susținerea pentru democrație, stat de drept și parcursul european al Republicii Moldova va fi resimțită în proiectele comune care vor urma.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău