Albania se oferă să găzduiască o bază militară americană

  • 18 Aprilie 2018 08:42
Albania se oferă să găzduiască o bază militară americană

Albania dorește amplasarea pe teritoriul său a unei baze militare a SUA, în special pentru a contracara influența Rusiei, a declarat marți ministrul albanez al apărării, Olta Xhacka, citată de AFP.

"Cred că trebuie să trimitem un mesaj puternic: Balcanii occidentali sunt o regiune orientată spre Occident, și avem în comun aceleași principii și valori pe care trebuie să le apărăm", a mai spus ea cu ocazia unei întrevederi la Pentagon cu secretarul american al apărării, James Mattis.

"Credem că este timpul ca Statele Unite să își stabilească o prezență în Albania. Prezența SUA sau a NATO ar constitui o demonstrație foarte clară că regiunea nu este trecută cu vederea de aliații săi", a adăugat Xhacka, propunând o bază navală la Marea Adriatică - fie americană, fie în cadrul Alianței Nord-Atlantice, din care face parte și Albania.

Potrivit ministrului, Rusia este una din amenințările cu care se confruntă Albania. Moscova "încearcă să își sporească influența și acțiunile destabilizatoare, fie prin serviciile secrete, fie prin investiții sau (...) prin propagandă. Alte motive de îngrijorare sunt legate de China, Iran și "chiar de Turcia", a precizat Xhacka. "Considerăm că este foarte important ca NATO și SUA să dea mai multă importanță evoluțiilor din regiune", a insistat ea. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău