Alba Iulia | Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la 236 de ani de la martiriul din 1785

  • 28 Februarie 2021 17:25
Alba Iulia | Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la 236 de ani de la martiriul din 1785

Liderii răscoalei țărănești din Transilvania din 1784, Horea, Cloșca și Crișan, au fost comemorați duminică, la Alba Iulia, la 236 de ani de la supliciul din 28 februarie 1785, când primii doi au fost trași pe roată pe Dealul Furcilor, scrie Agerpres.

Ca în fiecare an, festivitățile au debutat la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, cu intonarea Imnului Național și cu o evocare a răscoalei din 1784 și a momentului din 28 februarie 1785. De asemenea, au fost depuse coroane de flori din partea oficialităților județene și locale.

Obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784 a fost edificat în doar câteva luni, în 1937, prin colectă publică, din inițativa ASTREI. Au donat atât oameni simpli, cât și primării, parohii și diverse instituții, inclusiv parlamentarii de la acea vreme care și-au pus la dispoziție diurna pe o zi.

Ceremonialul s-a repetat la un monument ridicat în 1926 pe Dealul Furcilor, în locul în care s-a presupus până recent că au fost trași pe roată cei doi. Istoricii susțin că, de fapt, monumentul respectiv nu ar fi amplasat exact în locul unde a avut loc supliciul, ci la câteva sute de metri distanță.

Aici a fost oficiată și o slujbă de pomenire a celor trei martiri ai răscoalei din Transilvania, precum și a lui Avram Iancu.

Horea, pe numele său Ursu Nicola, și Cloșca - Ioan Oargă au fost prinși la 27 decembrie 1784, după ce au fost trădați. Moții care au contribuit la prinderea celor doi au fost recompensați cu 600 de ducați și au fost declarați țărani liberi, favoare acordată și urmașilor lor, urmând să fie eliberați, din ordinul împăratului, de toate obligațiilor lor domeniale.

Duși, sub escortă, la Alba Iulia, Horea, de 54 de ani, și Cloșca, de 37 de ani, au fost închiși separat, în celule din Porți diferite.

Potrivit documentelor vremii, în dimineața de 28 februarie 1785, într-o zi de luni, cei doi lideri ai răscoalei au fost duși la locul execuției. Celor doi trebuia să li se frângă cu roata toate membrele, iar corpurile să fie tăiate în patru. "Capul și părțile corpului să le fie duse să se pună pe roate pe lângă diferite drumuri, anume în comunele unde au săvârșit cruzimile cele mai scelerate, iar inimile și intestinele lor să fie îngropate la locul supliciului", se arăta în sentință.

Al treilea lider al răscoalei, Crișan, care avea 52 de ani și care a fost prins ceva mai târziu decât Horea și Cloșca, s-a spânzurat, în 13 februarie 1785, cu sfoara sau cureaua de la opincă. O variantă ar fi și aceea că s-ar fi sugrumat cu tivitura cămășii și cu o piatră. Și corpul său a fost despicat în patru, fiind răspândit în mai multe sate.

Răscoala din Transilvania de la 1784 a fost una dintre cele mai importante mișcări sociale de la sfârșitul veacului al XVIII-lea din Europa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău