Ala Tocarciuc: Toți ne dorim ca să evităm apariția valului 4 determinat de noile tulpini și cred că statul poate aplica vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale

  • 14 Iulie 2021 12:18
Ala Tocarciuc: Toți ne dorim ca să evităm apariția valului 4 determinat de noile tulpini și cred că statul poate aplica vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale în Rep. Moldova, oportunitatea acestei măsuri fiind pusă în discuție în cadrul unei ședințe a Consiliului consultativ de sănătate publică de pe lângă prim-ministru. Obligativitatea vaccinării acestora ar putea surveni în urma situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2, cum ar fi Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu alte tulpini, afirmă experții din sănătate.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în urma răspândirii cu rapiditate a noilor tulpini ale SARS-CoV-2, mult mai agresive ca precedentele. Specialiștii din sănătate cer intensificarea procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice. 

„Pentru că noi toți ne dorim ca să evităm apariția valului 4 determinat de noile tulpini și statul, ca și structură responsabilă de sănătatea oamenilor, eu cred că poate aplica așa măsură. Tratamentul bolnavilor de Covid-19 este destul de costisitor în primul rând, iar în al doilea rând, el perturbă activitatea sistemului de sănătate, iar dacă avem un număr mare de bolnavi, punem sistemul de sănătate la pământ. Și, în cazul nostru, dacă vaccinarea poate preveni aceste lucruri, atunci da, cred că statul este obligat să o facă”, a declarat experta internațională în sănătate, Ala Tocarciuc.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale, în special,  în rândul persoanelor din anumite ramuri din câmpul muncii care au interacțiune sporită cu cetățenii, iar această soluție ar putea fi unică și necesară, subliniază Ala Tocarciuc.

„Cred că, în primul rând, persoanele din grupele de risc ca și grupe profesionale de risc și nu de vârstă. Persoanele care sunt în sistemul medical, persoanele care interacționează cu mulți oameni, în această categorie ar fi polițiștii, vânzătorii, aceiași profesori. Sunt mai mulți angajați care sunt în contact permanent cu oamenii”, a menționat experta. 

Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinilor SARS-CoV-2,  ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. În Rep. Moldova, în prezent, doar puțin peste 9 la sută din populația generală s-a vaccinat cu ambele doze împotriva COVID-19, iar 14,3 la sută au o singură doză administrată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău