Ala Tocarciuc, despre noul val al pandemiei: „Va lovi cel mai mult în oamenii care nu s-au vaccinat, care încă nu au protecție”

  • 23 Iulie 2021 13:40
Ala Tocarciuc, despre noul val al pandemiei: „Va lovi cel mai mult în oamenii care nu s-au vaccinat, care încă nu au protecție”

Specialiștii în epidemiologie sunt convinși că tulpina Delta, depistată oficial în România și Ucraina, este prezentă și în Republica Moldova, dovadă fiind evoluțiile atipice ale bolii și numărul tot mai mare de pacienți infectați în ultimele zile. Mai mult, spun ei, țara ar fi intrat într-un nou val al pandemiei, iar pentru a preveni răspândirea virusului, specialiștii recomandă înăsprirea restricțiilor și vaccinarea populației. Mai multe detalii aflați din interviul Dumitriței Purici cu experta internațională în sănătate, Ala Tocarciuc.

Prin ce se explică creșterea numărului cazurilor de infectări din ultimele zile?

Cred că creșterea numărului de cazuri de infectări din ultimele două zile se explică prin faptul că, posibil în Republica Moldova au început să se răspândească tulpinile noi de COVID-19, cum ar fi Delta, Gama sau poate chiar și Beta.

Ne așteptăm la un nou val de COVID-19? Când s-ar putea să izbucnească acest val?

Deja suntem în acest val nou. Cred că, dacă ar fi să ne uităm la experiențele țărilor care sunt în acest val, creșterea va fi foarte rapidă. Posibil la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august să avem un număr destul de mare de cazuri noi zilnice.

Ce ar trebui să facă autoritățile și cetățenii pentru a evita creșterea bruscă a numărului cazurilor de COVID-19?

În primul rând, trebuie să fim conștienți de faptul că valul acesta va lovi cel mai mult în oamenii care nu s-au vaccinat, care încă nu au protecție. Prima acțiune ar fi să creștem viteza de vaccinare, pe cât de mult e posibil, să depunem eforturi și să creștem numărul de oameni vaccinați. În al doilea rând ar trebui să înăsprim unele măsuri și să purtăm totuși măști, pentru că oamenii care sunt vaccinați și vor contacta cu virusul - nu vor face boala, nu vor avea simptome, dar posibil vor fi câteva zile purtători, și ca să nu creștem numărul de persoane care poartă virusul și sunt contagioase, ar fi bine să purtăm măști pe unde e posibil. Și, desigur, ar fi bine să se informeze foarte mult populația pentru că pericolul este deja foarte aproape.

Câți dintre cei care au fost depistați pozitiv la SARS-CoV-2 în ultimele două zile erau vaccinați cu  ambele doze, dar totuși s-au îmbolnăvit?

Nu am văzut așa statistică, nu cunosc. Însă iarăși avem nevoie să ne informăm foarte corect. O persoană care este vaccinată și are protecție, ea nu este protejată de întâlnirea cu virusul. Cu certitudine, dacă virusul este în comunitate, noi cu virusul o să ne întâlnim. Dar această persoană este protejată pentru a face o formă gravă a bolii. Cu siguranță, nu va ajunge la terapie intensivă și posibil nu va avea nevoie de spitalizare. Câți s-au îmbolnăvit, informații nu sunt despre situația din țară, însă la general a fost publicat un studiu recent din Marea Britanie care a demonstrat că și vaccinul AstraZeneca cât și Pfizer protejează împotriva Delta, dar un pic mai puțin decât față de tulpina Alpha. Tulpina Alpha este tulpina britanică care deja a trecut la noi. Respectiv, dacă vom avea vaccinul administrat, sau AstraZeneca sau Pfizer, vom avea protecție și față de tulpina Delta, dar mai puțin. Pentru că, spre exemplu, vaccinul AstraZeneca la tulpina Alpha proteja 73%, dar la tulpina Delta, 67%.

Republica Moldova a transmis probe unui laborator din Germania pentru a confirma sau infirma prezența variantei Delta. Prin ce se explică faptul că rezultatele întârzie să apară?

Teoretic întârzierea este posibilă dacă laboratorul deservește un grup de țări sau o regiune cu mai multe țări și primește acolo mostre zilnic pentru secvențiere. Este o capacitate zilnică câte se pot secvenția.  Teoretic este posibil, dar desigur că acum, la un an și jumătate de pandemie totuși e destul de straniu că noi nu putem secvenția virusul în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău