Ala Nemerenco: R. Moldova a eșuat lamentabil în gestionarea epidemiei de COVID-19

  • 27 Iunie 2020 11:47
Ala Nemerenco: R. Moldova a eșuat lamentabil în gestionarea epidemiei de COVID-19

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, menționează, într-o postare pe facebook, că în gestionarea epidemiei majoritatea țărilor au aplicat câteva măsuri de care a depins succesul în controlul pandemiei, iar țările care au eșuat cu una sau mai multe acțiuni înregistrează și astăzi o situației alarmantă și nu pot ieși din criză.

Ala Nemerenco a analizat acțiunile întreprinse de către Republica Moldova și a constatat că am eșuat în eradicarea infecției.

În primul rând este vorba despre indentificarea contacțiilor pentru fiecare caz pozitiv, care sunt testați la rândul lor. În timp ce în unele țări, cum ar fi, de exemplu, Taiwan, au fost identificați câte 150-200 contacți per bolnav și toți au fost testați, în Republica Molodva, sunt identificați câțiva contacți în jurul fiecărui caz de îmbolnăvire, dar nici unul nu este testat.

 Un alt pas pe care îl consideră eșuat, vizează izolarea celor infectați.

Atunci când pacienții au fost spitalizați, s-a reușit o izolare foarte bună, cei rămași cu forme ușoare la domiciliu, au rămas pe cont propriu și frecvent au infectat membrii familiei, deoarece nu toți au îndeplinit rigorile autoizolării sau nu au avut condițiile necesare, mai constată Ala Nemerenco.

 Asigurarea cu materiale de protecție individuală – a fost sub orice critică la început, din care cauză infecția s-a transmis în spitale. Pa parcurs situația s-a ameliorat, dar nu considerabil, susține fosta ministră, deoarece și acum se atestă insuficiență materialelor atât pentru personalul medical, în special de calitate, cât și pentru populație.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău