Ala Nemerenco: Peste 100.000 de refugiați din Ucraina rămân în Republica Moldova, dintre care mai mult de jumătate sunt copii

  • 20 Martie 17:23
Ala Nemerenco: Peste 100.000 de refugiați din Ucraina rămân în Republica Moldova, dintre care mai mult de jumătate sunt copii

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat astăzi, 20 martie, că în prezent peste o sută de mii de refugiați din Ucraina rămân în Republica Moldova, dintre care mai mult de jumătate sunt copii. DEclarația a fost făcută în cadrul conferințe internaționale „O pregătire mai bună pentru integrarea copiilor migranți – bunele practici și provocări”, desfășurată la București.

„La momentul de față se află în Republica Moldova 116.875 de refugiați, care rămân în țara noastră, ceea ce reprezintă patru procente din toată populația noastră. (...) Am avut la nivel de țară 37 de centre de plasament temporar pentru refugiați. (...) Republica Moldova, la momentul actual, găzduiește peste 50.000 de copii ucraineni. (...) Toate cazurile de urgență medico-chirugicală și nu doar s-au asigurat gratuit, inclusiv nașterea copiilor. (...) În toate centrele perinatale din țară s-au născut deja 250 de mici cetățeni ucraineni, care mulți dintre ei au rămas să locuiască în Republica Moldova”, a spus Nemerenco, citată de Agerpres.

Ministra a mai precizat că, de la începutul războiului și până în prezent, prin Republica Moldova au trecut și au rămas pentru o perioadă mai lungă de timp peste un milion de cetățeni ucraineni.

„Am organizat puncte medicale care au activat 24 de ore din 24 absolut la toate punctele de frontieră, care au fost asigurate cu personal medical, ambulanțe. (...) De la începutul războiului și până în prezent, prin Republica Moldova au trecut și au rămas pentru o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă ulterior ei și-au schimbat destinația de migrare spre România sau oricare altă țară, peste un milion de cetățeni ucraineni, ceea ce pentru Republica Moldova este cea mai înaltă rată din toată regiunea din Uniunea Europeană calculată per capita”, a susținut Ala Nemerenco.

Ministra a vorbit despre răspunsul Republicii Moldova la criza umanitară provocată de războiul din Ucraina, în special despre măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății pentru acordarea asistenței medicale migranților ucraineni, inclusiv copiilor refugiați, potrivit Ministerului Sănătății.

„Încă din primele zile ale escaladării conflictului, au fost create în regim de urgență echipe medicale mobile la fiecare punct de trecere a frontierei și în centrele de plasament temporar. A fost asigurată asistență medicală gratuită în toate cazurile de urgențe medico-chirurgicale, îngrijire neonatală și continuitatea tratamentului copiilor cu diferite maladii, accesul la imunizare, medicamente gratuite, precum și asistență psihologică primară”, a spus Nemerenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău