Ala Nemerenco: Majorarea tarifelor la serviciile medicale nu va afecta persoanele asigurate

  • 28 Decembrie 2023 18:21
Ala Nemerenco: Majorarea tarifelor la serviciile medicale nu va afecta persoanele asigurate

Majorarea tarifelor la anumite servicii medicale este necesară întrucât nu mai corespund costurilor actuale. Majoritatea tarifelor au fost stabilite în 2011, iar unele au la bază calcule făcute în 2002. Actualizarea tarifelor nu va afecta persoanele asigurate, a declarat ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-o conferință de presă de sfârșit de an, relatează IPN.

Ministra a exemplificat câteva servicii medicale pentru care tarifele vor crește cel mai mult. Adenotomia sau amigdalectomia costă actualmente 70 de lei. În acest tarif intră anestezia dispozitivele medicale, consumabilele, medicamentele, munca personalului medical. Tariful nu acoperă nici pe departe costurile reale, spune oficiala. După majorare costul intervenției va fi 1 124 de lei.

Baroterapia cu oxigen, cu utilizarea barocamerei costa acum 59 de lei. Tariful la acest serviciu va crește până la 500 de lei.

Ala Nemerenco a insistat că persoanele asigurate nu sunt afectate de majorarea tarifelor. În context, a îndemnat cetățenii să-și ceară drepturile atunci când merg în instituții medicale. „Aceste tarife nu sunt pentru persoanele asigurate, dar ele sunt utilizate în calcularea costurilor pe care după aceasta le achită CNAM instituțiilor medicale”, a declarat ministra sănătății.

Ministerul Sănătății a publicat proiectul de hotărâre care prevede creșterea tarifelor pentru mai multe servicii medicale din 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău