Ala Nemerenco: În R. Moldova ajunge ecoul valului de COVID-19 din Europa

  • 29 Iunie 2022 07:58
Ala Nemerenco: În R. Moldova ajunge ecoul valului de COVID-19 din Europa

Deși înregistrăm o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, deocamdată, nu există premise pentru a introduce restricții. O spune ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit șefei de la Sănătate valul de infectări înregistrat în mai multe state europene a ajuns în Republica Moldova, iar vaccinarea rămâne metoda eficientă de protecție împotriva virusului. Ala Nemerenco spune că odată cu reducerea numărului de infectări a scăzut considerabil numărul doritorilor de a se vaccina, iar în contextul reapariției virusului, imunizarea rămâne o prioritate, notează IPN.

Potrivit ministrului sănătății, în perioada 20-26 iunie s-a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19 cu 85%, fiind confirmate 465 de cazuri. De asemenea, au fost înregistrate și 4 cazuri de deces. Ala Nemerenco spune că este anticipat un nou val al pandemiei, care a atins deja cifre alarmate în Europa și care ajunge și în Republica Moldova.

„Este un comportament natural al virusului. Noi avem o creștere a numărului de cazuri mai întârziată față de statele europene. Acum la noi ajunge ecoul valului din Europa. Campania de vaccinare continuă, dar este cu pași foarte lenți. Noi acum avem un program larg de informare nu doar în cazul vaccinului anti-COVID, ci și a tuturor vaccinurilor din programul național de imunizare. Pandemia a influențat rata de vaccinare, avem o acoperire de sub 80%, ceea ce ar însemna că am putea avea explozii de rujeolă sau alte infecții specifice copiilor. Și asta ar fi foarte grav, în contextul în care riscul pandemiei încă mai persistă”, a spus Ala Nemerenco în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.

Șefa de la Sănătate spune că Agenția Națională pentru Sănătate Publică dispune de vaccinuri sigure și eficiente anti-COVID-19, însă dorința cetățenilor de a se vaccina a scăzut. Reticența la vaccin se manifestă nu doar în cazul COVID-19, ci și a altor maladii, spune Ala Nemerenco.

„În primăvară am avut un stoc de vaccinuri expirate, ele au fost nimicite. Aceste vaccinuri au venit din donații, noi nu am cheltuit banii țării. În prezent, nu avem vaccinuri pentru a fi nimicite. Am avut doze Pfizer, dar am primit o scrisoare de la producători prin care s-a prelungit cu 3 luni perioada de valabilitate. Numărul de cazuri pe care îl avem încă nu ne determină să introducem nicio restricție, dar rămâne recomandarea de a păstra distanța, de ne spăla pe mâini, de a purta masca de protecție în spații închise aglomerate, de a dezinfecta suprafețele”, a mai spus ministrul sănătății.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare (2 martie 2021) acoperirea vaccinală cu prima doză este de 32,0%, iar cu schema completă – 31,15%. De asemenea, 92% din lucrătorii medicali din Republica Moldova sunt vaccinați cu schema completă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău