Ala Nemerenco, despre inițiativa PSRM privind „limba moldovenească” și „limba rusă” pe ambalajele medicamentelor: O așa aberație nici în URSS nu a existat. O găselniță de sorginte pur politică

  • 28 Noiembrie 2019 14:15
Ala Nemerenco, despre inițiativa PSRM privind „limba moldovenească” și „limba rusă” pe ambalajele medicamentelor: O așa aberație nici în URSS nu a existat. O găselniță de sorginte pur politică

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție referitor la proiectul deputaților socialiști care vor ca pe ambalajele medicamentelor să fie indicate în mod obligatoriu informații în „limba moldovenească” și „limba rusă”.

Fostul ministru afirmă că limba moldovenească este o limbă inventată și consideră că această inițiativă este „o găselniță de sorginte pur politică, care vine să incite lumea la discuții, să sutragă atenția, sub care pot trece diferite matrapazlâcuri”. În același tim, Ala Nemerenco declară că, din punct de vedere tehnic, proiectul ar duce la retragerea unui număr mare de medicamente de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova, „deoarece piața noastră fiind foarte mică, adesea nu necesită plasarea unei serii industriale în întregime, seriile industriale fiind orientate pentru alte piețe, mult mai mari”.

„În acest caz, fiecare din companiile străine care aduc medicamente pe piața Republicii Moldova vor trebui să producă serii speciale pentru noi cu prospect în limba română și limba rusă sau să reambaleze medicamentele deja importate pentru includerea și a prospectelor în rusă. În cazurile când informația din prospect este voluminoasă, vor fi suportate cheltuieli și pentru ambalare, pe motiv că va fi necesar un ambalaj mai mare, și aici vă rog să rețineți că ambalarea este parte componentă a producerii medicamentelor. Drept urmare, importatorii vor fi cei impuși să preia responsabilitatea pentru etapa de ambalare, ceea ce presupune conformarea cu bunele practici de fabricație (spații, utilaje, resurse umane calificate, certificare GMP pentru etapa dată). Toate cele menționate, vor duce evident la crearea unui deficit de medicamente pe piață, unele din ele dispărând, dar și la creșterea prețurilor la medicamente”, a argumentat fostul ministru al Sănătății. 

În ceea ce ține de obligativitatea utilizării limbii ruse în timpul consultației și comunicării cu pacientul vorbitor de rusă, Ala Nemerenco a declarat că o așa aberație nici în URSS nu a existat. „Soluții pentru majorarea accesului la informația despre medicament a pacienților vorbitori de alte limbi decât româna există, foarte simple și ieftine, și nici legi nu sunt necesare. AgMed le are și le poate implementa”, a mai spsu fostul ministru.

Menționăm că deputații PSRM au elabrat un proiect care prevede ca „toate informațiile despre medicamente sau despre serviciile oferite consumatorilor trebuie să fie comunicate inclusiv verbal în limba moldovenească și limba rusă”. Tot în „limba moldovenească” și „limba rusă” ar urma să fie scrie informațiile de pe ambalajele medicamentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău