Ala Nemerenco, despre creșterea cazurilor de COVID-19 | Când toată lumea a testat la început, noi nu am testat. Păi de unde putem noi să detectăm toate persoanele îmbolnăvite ca să le izolăm

  • 02 Iunie 2020 12:51
Ala Nemerenco, despre creșterea cazurilor de COVID-19 | Când toată lumea a testat la început, noi nu am testat. Păi de unde putem noi să detectăm toate persoanele îmbolnăvite ca să le izolăm

În Republica Moldova ar putea fi reintroduse restricțiile din perioada stării de urgență, după ce în ultima săptămână a crescut semnificativ numărul de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. În cazul în care infecția se va menține pe un trend ascendent, sistemul medical din Rep. Moldova riscă să intre în colaps, avertizează epidemiologul.

După ridicarea unor restricții, numărul cazurilor noi de infecție a început din nou să crească, susține directorul ANSP, Nicolae Furtună. El a adus drept exemplu reluarea activității frizeriilor unde s-au înregistrat, deja, primii frizeri infectați. Cazuri de infecție au fost confirmate și în rândul taxatorilor, după relaxarea restricțiilor în transportul public. Potrivit șefului ANSP, în această săptămână urmează să fie reexaminate unele decizi, din cauza faptului că restricțiile actuale nu funcționează. 

Săptămâna trecută, apropo, a fost o săptămână neagră pentru noi, la propriu și la figurat, pentru că am avut săptămâna cu cele mai multe cazuri înregistrate – 1153. Am avut săptămâna cu cele mai multe cazuri de deces – 45. Și iată la debutul săptămânii curente noi avem circa 260 de pacienți în stare gravă și avem peste 20 de persoane conectate la aparate de respirație susținută. Deci, indicatorii pe care eu i-am enunțat, tendința aceasta de creștere sunt niște parametri epidemiologici care ne vor impune să reexaminăm deciziile luate, a spus directoru ANSP.

Directorul ANSP a atenționat că în cazul în care numărul de persoane contaminate va crește în continuare, sistemul sanitar riscă să se ruineze.

Populația trebuie să înțeleagă un lucru comportamentul acesta prin nepăsare, prin neluarea de act din învățămintele pe care le dăm noi specialiștii duc la ceea că se sufocă sistemul de sănătate. Fluxul acesta mare și nebun din Piața Centrală, prin nerespectarea regulilor de conduită, de igienă, în câteva zile o să se reflecte la împotmolirea spitalelor. Spitalele o să se supraîncarce și o să ajungem, oameni buni, în situația Italiei. Când se spunea foarte clar, pe acesta îl luăm, pe acesta nu-l luăm. Sistemul sănătate nu este de cauciuc. Riscăm să ajungem într-un moment când o să izbucnească în aer tot sistemul de sănătate, prin asta o să se îmbolnăvească cadrele medicale și o să ajungem în situația când nu va avea cine să ne acorde asistență medicală, a spus Nicolae Furtună.

În opinia fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, autoritățile au comis mai multe greșeli în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Când toată lumea a testat la început, noi nu am testat. Păi de unde putem noi să detectăm toate persoanele îmbolnăvite ca să le izolăm și să nu molipsească altă lume în jur, să le tratăm? Tot am făcut prin telefon. Când toată lumea a mers și a verificat, monitorizat. În aceeași Românie, vine poliția și verifică la ușa apartamentului, la poartă dacă omul stă autoizolat atunci când este în carantină.  De unde să avem alt rezultat, dacă o mulțime de persoane, care trebuiau să fie autoizolate, nu au avut acasă condiții de autoizolare, a precizat Ala Nemerenco.

Mai mult, Ala Nemereco susține că implicarea factorului politic a dus la eșuarea răspunsului sistemului de sănătate la COVID-19.

Factorul politic joacă rolul cel mai important, factorul politic în care președintele țării s-a implicat în treburile tuturor comisiilor, în care dumnealui dădea indicații medicilor. Politicul, de fapt, a dictat. Noi nu am văzut medici care să vorbească, personal de la ministerul Sănătății care au mesaje foarte clare să vorbească în fața oamenilor. Noi am văzut de dimineață până seară, briefinguri fără sfârșit în care vorbeau trei persoane: președintele, prim-ministrul și ministrul Sănătății care nu au nicio intersecție cu medicina, a spus Nemerenco.

Amintim că de la 1 iunie a fost reluată activitatea piețelor din municipiile Chișinău și Bălți, iar de săptămâna viitoare se redeschid și centrele comerciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău