Ala Nemerenco: Avem o creștere a cazurilor de infectare în ultimele patru săptămâni

  • 29 Iulie 2022 09:04
Ala Nemerenco: Avem o creștere a cazurilor de infectare în ultimele patru săptămâni

Republica Moldova se confruntă cu un nou val al pandemiei de COVID-19. Ministrul Sănătății spune că numărul persoanelor infectate este în creștere, iar o scădere s-ar putea atesta abia la sfârșitul lunii august. De asemenea, potrivit prognozelor specialiștilor, următorul val de infectări s-ar putea înregistra în luna octombrie. Autoritățile recomandă cetățenilor purtarea măștii în spațiile aglomerate, respectarea regulilor de igienă și vaccinarea împotriva COVID-19, notează IPN.

Ieri, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat recomandări privind purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale, magazine alimentare și nonalimentare. De asemenea, se recomandă respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru, respectarea regulilor de igienă a mâinilor și igienă respiratorie, dar și respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele infectate. Ministrul Sănătății spune că deocamdată este inoportună impunerea restricțiilor dure.

„Avem o creștere pe parcursul ultimelor patru săptămâni. Dacă privim ce s-a întâmplat în țările UE, care deja au trecut prin acest val, observăm că el a durat o lună și jumătate, două luni. Acum avem 155 de persoane infectate la 100 mii populație, dacă e să comparăm cu media europeană, rata este mai joasă. Înțelegem că, de fapt, aceste 155 de persoane reprezintă mai multe cazuri de infectare, dar oamenii nu se adresează. Doar unul din familie care are nevoie de certificat sau argumentare, merge la medic și face testul. În majoritatea familiilor se îmbolnăvesc toți membrii, pentru că virusul este foarte contagios. După exemplul altor țări, prognozăm o descreștere a numărului de cazuri la sfârșitul lunii august, dar în octombrie am putea avea un nou val”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul Sănătății spune că, de cele mai multe ori, cei infectați fac forme ușoare ale bolii, dar acest lucru nu presupune excluderea vaccinării. La 25 iulie a început procesul de vaccinare cu doza booster 2, adică doza a patra de vaccin, care poate fi administrată la un interval de cel puțin patru luni de la prima doză de rapel.

„Ceea ce este caracteristic Omicronului, care a suferit și el modificări, este contagiozitatea foarte mare, dar formele sunt mai ușoare. Pe toată țara avem 80 de pacienți într-o situație mai gravă, intubați sunt 30. Cu referire la vaccinare, în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor vaccinate și această creștere este din contul celor care se vaccinează abia acum cu prima doză. Pentru cei vaccinați, se recomandă a doua doză booster pentru a recăpăta imunitatea, pentru că studiile arată că, la fel ca în cazul gripei, imunitatea se păstrează, în medie, între 9-12 luni”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit datelor prezentate de ministerul Sănătății, în perioada 18 – 27 iulie, în Republica Moldova au fost înregistrate 5793 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, cu o creștere cu 72,7% comparativ cu săptămâna precedentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău