Ala Nemerenco: Aproape toată țara e sub cod verde în privința COVID-19! Noul val depinde de noua tulpină

  • 08 Aprilie 2022 08:28
Ala Nemerenco: Aproape toată țara e sub cod verde în privința COVID-19! Noul val depinde de noua tulpină

Republica Moldova are o perioadă de respiro în privința cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV2. Ministrul Sănătății spune că se înregistrează zilnic puține cazuri de infectare, totuși, rămâne obligatorie purtarea măștii în spațiile închise. Ala Nemerenco spune că probabilitatea izbucnirii unui nou val de infectări depinde de modul în care virusul va suferi mutații. Potrivit studiilor, deja există o subtulpină nouă a Omicronului, însă vestea bună este ca aceasta are un grad redus de agresivitate, notează IPN.

Șefa de la Sănătate spune că zilnic se atestă o scădere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 și o scădere a deceselor provocate de virus. Chiar și în condițiile unei situații epidemiologice îmbunătățite, șefa de la Sănătate spune că spălarea mâinilor, păstrarea distanței și purtarea măștii de protecție în spațiile închise și în locurile aglomerate trebuie să devină o rutină.

„Suntem acum la o gură de aer. Am atins doar 43 de cazuri la 100 de mii de locuitori, cumulativ pentru o săptămână. Ceea ce înseamnă că toată țara a intrat în cod verde. Avem doar în 4 localități cod galben, dar cu cifre mici, abia trecute de limita dintre verde și galben. Nu cunoaștem comportamentul acestui virus până la capăt. Creșterea numărului de cazuri din unele țări se explică prin faptul că s-a renunțat rapid la restricții, s-a renunțat la măști. În Republica Moldova este în continuare obligativitatea purtării măștii în locurile aglomerate, transport public. Acolo unde s-a renunțat la purtarea măștii este o creștere a infecțiilor virale, a celor sezoniere. Și la noi se observă o ușoară creștere a cazurilor de infecții virale ”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În condițiile creșterii cazurilor de infectări în mai multe state ale lumii, Ala Nemereno nu exclude scenariul izbucnirii unui nou val de îmbolnăviri. Potrivit ministrului Sănătății, noile mutații ale Omicron ar avea un grad sporit de contagiozitate.

„Următoarea subtulpină a Omicronului este BA 2, este mai contagioasă, dar aș zice că e tot atât de inofensivă. Acum se prognozează că ar putea să apară două tipuri de subtulpini, una este deja numită în mediul științific Deltacron, care ar putea fi contagioasă ca Omicron, dar ar putea fi de o severitate medie. Iar a doua subtulpină ar putea fi Midercron, care ar avea o contagiozitate mare, dar ar fi ușoară ca și clinică. Referitor la vaccinare în Republica Moldova s-au făcut multe, dar este foarte important cine este liderul campaniei de vaccinare, cine transmite mesajele, nu a existat o intenție foarte serioasă din partea autorităților de a aduce vaccin în țară. A fost o politică ce a descurajat total vaccinarea”, a mai spus Ala Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova rata de vaccinare cu o doză, în rândul populației generale, este de peste 31%, iar cu schemă completă – peste 30%. Republica Moldova a recepționat, în total, 2 923 860 de doze de vaccin. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău