Al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la BEM

  • 18 Februarie 2016 16:05
Al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la BEM

Procurorii au expediat în instanță al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la Banca de Economii.

Este vorba despre finalizarea urmăririi penale în privința a cinci foști membri ai Comitetului de creditare BEM, acuzați de încălcarea regulilor de creditare. Potrivit procurorilor, aceștia au cauzat daune în proporții deosebit de mari instituției financiare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul anilor 2010-2011 fostul președinte, în coparticipare cu alți patru membri ai Comitetului de creditare al BEM, au acordat credite neperformante pentru trei firme în sumă de 244 de milioane de lei. Deși, conform legislației, intervenția Comitetului de creditare se impunea și acordarea creditelor urma a fi stopată cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpații nu au întreprins acțiuni în acest sens, prejudiciind instituția bancară în proporții deosebit de mari.

În total, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată 10 cauze penale de învinuire a inculpaților de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM.

Actualmente, fostul președinte al Comitetului de creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetați în stare de libertate. Bunurile învinuiților au fost sechestrate cu scopul de a recupera prejudiciul cauzat Băncii de Economii.

Pentru comiterea infracțiunii respective legislația prevede amendă sau închisoare de până la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău