Al șaselea stat care va vaccina cu a treia doză anti-Covid persoanele cu sistem imunitar slăbit

  • 28 August 2021 13:25
Al șaselea stat care va vaccina cu a treia doză anti-Covid persoanele cu sistem imunitar slăbit

Polonia va începe de la 1 septembrie administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care au sistemul imunitar slăbit, a anunțat, vineri, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, citat de Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, cu circa 200 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, Polonia are în prezent o situație relativ bună comparativ cu numărul îmbolnăvirilor din valul trei al pandemiei, dar se pregătește pentru valul patru în timp ce varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului contribuie deja la o creștere a numărului noilor cazuri.

''(Consiliul Medical) acceptă administrarea unei a treia doze pentru persoanele cu imunitate redusă'', a declarat ministrul polonez, precizând că această nouă campanie de vaccinare începe de la 1 septembrie, conform Agerpres.

Țară cu circa 38 de milioane de locuitori, Polonia a vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă 18,6 milioane de persoane, dar în cursul verii a scăzut numărul celor care au venit să se imunizeze.

Nu există în prezent un consens științific în rândul cercetărilor și organismelor medicale internaționale cu privire la necesitatea unei doze de consolidare de vaccin anti-COVID-19, dar mai multe state - printre care SUA, Israel, Germania, Franța, Austria - au autorizat deja administrarea acestei a treia doze în cazul persoanelor vârstnice și al celor cu sisteme imunitare slăbite.

Principala agenție sanitară federală din SUA, Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), a anunțat, marți, că eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale din șase state ale SUA.

CDC menționează că scăderea eficacității celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci și al scăderii în timp a nivelului protecției, acesta din urmă fiind și motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.

În schimb, OMS nu consideră că este necesară efectuarea unei a treia doze, adăugând că mai întâi trebuie ca toate persoanele vulnerabile din lume să fie complet vaccinate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău