Al Qaida amenință din nou Charlie Hebdo

  • 23 Septembrie 2020 14:39
Al Qaida amenință din nou Charlie Hebdo

O sută de instituții media din Franța au lansat un apel la mobilizare în favoarea libertății de expresie, după ce săptămânalul Charlie Hebdo a fost din nou amenințat de Al Qaida, după retipărirea unor caricaturi cu profetul Mahomed, informează Agerpres.

Directoarea de resurse umane al publicației Charlie Hebdo, Marika Bret, a spus la începutul săptămânii că a trebuit să fie evacuată de la domiciliul său din cauza amenințărilor considerate serioase. Între timp, are loc procesul, preconizat să dureze până la 10 noiembrie, în cazul atacului asupra redacției Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, la 7 ianuarie 2015.

„După republicarea caricaturilor cu Mahomed la 2 septembrie 2020, Charlie Hebdo a fost din nou amenințat de organizațiile teroriste. Amenințări care constituie o adevărată provocare în plin proces al atentatelor din ianuarie 2015. Amenințări care merg dincolo de Charlie, întrucât vizează toate mass-media și chiar pe președintele Republicii”, afirmă Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, directorul Charlie Hebdo, într-o declarație pentru France Presse.

„Ni s-a părut necesar să invităm mass-media să reflecteze la un răspuns colectiv care merită să fie dat acestei situații”, a spus acesta, fără a specifica natura amenințărilor.

„Grație unei mobilizări istorice a mass-media franceze, care publică împreună astăzi această scrisoare adresată concetățenilor noștri, dorim să transmitem un mesaj puternic pentru a ne apăra concepția despre libertatea de expresie dar, dincolo de aceasta, libertatea tuturor cetățenilor francezi”, explică directorul săptămânalului, care publică această scrisoare pe pagina întâi.

„Astăzi, în 2020, unii dintre voi sunt amenințați cu moartea pe rețelele sociale când expuneți opinii. Mass-media sunt desemnate deschis ca ținte de organizațiile teroriste internaționale. Statele exercită presiuni asupra jurnaliștilor francezi 'vinovați' că au publicat articole critice”, subliniază scrisoarea deschisă intitulată „Împreună să apărăm libertatea”.

„Întregul edificiu legal, dezvoltat timp de peste două secole pentru a vă proteja libertatea de exprimare, este atacat așa cum nu a fost niciodată în 75 de ani. Și de data aceasta de ideologii totalitare noi, pretinzând uneori că sunt inspirate din texte religioase”, continuă textul.

„Avem nevoie de voi. De mobilizarea voastră. De puterea conștiințelor voastre. Trebuie ca inamicii libertății să înțeleagă că suntem cu toții adversarii lor hotărâți, indiferent de opiniile noastre diferite sau de credințe”, îndeamnă semnatarii (presa națională și regională, principalele canale de televiziune, săptămânale și posturi de radio).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău