Ajutorul financiar acordat de UE vine să ofere încredere populației, opinii
-
28 Octombrie 2021 08:00
Anunțul Uniunii Europene privind acordarea celor 60 de milioane de euro vine să ofere mai multă încredere populației că autoritățile de la Chișinău au capacitatea să gestioneze criza energetică. Este opinia expertului economic Viorel Gârbu, potrivit căruia ar fi indicat ca banii să fie cheltuiți pentru compensarea tarifelor pentru consumatorii casnici cu venituri modeste. În aceeași ordine de idei, comentatorul politic Viorel Ciubotaru spune că o parte din fondurile alocate acum de Uniunea Europeană ar trebui direcționate spre fortificarea securității energetice a țării, prin diversificarea surselor, notează IPN.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, califică drept un gest de solidaritate a Uniunii Europene față de cetățenii Republicii Moldova sprijinul financiar nerambursabil anunțat. Banii ar trebui alocați pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a țării și asigurarea cu depozitele de stocare ale gazelor naturale, spune Ciubotaru.
„O parte din acești bani ar trebui direcționați spre implementarea pachetului energetic III, prevăzut și în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, spre crearea unor spații de păstrate a gazelor. Asta va ajuta la diversificarea surselor energetice, ceea ce va oferi o siguranță și o stabilitate pentru consumatori. Cetățenii trebuie să aibă certitudinea că gaz vom avea, el va fi la un preț rezonabil și vor exista compensații pentru păturile social-vulnerabile”, a spus Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Expertul economic Viorel Gârbu spune că Republica Moldova are nevoie de un contract pe o perioadă determinată cu Gazprom, pentru a oferi predictibilitate cetățenilor. Potrivit lui Gârbu, piața internațională a gazelor naturale indică necesitatea unei ajustări în creștere a tarifelor, iar Executivul este obligat să-i ajute pe cetățenii cu venituri modeste să facă față creșterii tarifelor.
„Anunțul Uniunii Europene vine să ofere mai multă încredere populației în capacitatea Executivului de a face față crizei energetice cu care ne confruntăm. Este un ajutor nerambursabil oferit Republicii Moldova pe care Guvernul îl poate folosi prin promovarea unor politici sociale. Prețul la gazele naturale nu poate fi influențat foarte mult, mai ales că avem și componenta politică în negocieri, însă autoritățile trebuie să se asigure că tarifele, cel puțin pentru păturile social-vulnerabile, sunt acoperite”, a precizat Gârbu.
După întrevederea avută ieri cu premierul Natalia Gavrilița, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice din Republica Moldova. Guvernul de la Chișinău a venit cu precizarea că este vorba despre asistență financiară nerambursabilă.