Ajutor umanitar: Siria acceptă deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei, anunță șeful ONU

  • 14 Februarie 2023 08:10
Ajutor umanitar: Siria acceptă deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei, anunță șeful ONU

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a fost de acord să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei dintre Turcia și nord-vestul Siriei pentru trei luni pentru trecerea ajutorului umanitar acordat victimelor cutremurului, a anunțat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Agerpres.

„Salut decizia de astăzi a președintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide cele două puncte de trecere Bab Al-Salam și Al Ra'ee între Turcia și nord-vestul Siriei pentru o perioadă inițială de trei luni", a declarat Antonio Guterres într-un comunicat.

Președintele sirian i-a anunțat această decizie șefului operațiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, pe care l-a întâlnit mai devreme în cursul zilei la Damasc, anunț pe care Martin Griffiths l-a transmis Consiliului de Securitate care s-a reunit luni după-amiază pentru a discuta despre situația umanitară din Siria, a precizat pentru AFP o sursă din cadrul Națiunilor Unite.

Washingtonul a salutat rapid acest anunț, dacă este pus în aplicare.

„Dacă regimul este serios în această privință, dacă regimul este dispus să treacă de la cuvinte la fapte, atunci ar fi un lucru bun pentru poporul sirian", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Înainte de cutremurul care a lovit Siria și Turcia, aproape întreg ajutorul umanitar crucial pentru peste 4 milioane de persoane trăind în zonele rebele din nord-vestul Siriei era transportat din Turcia prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, singurul autorizat Consiliul de Securitate.

Acest mecanism transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU este contestat de Damasc, dar și de Moscova, membru permanent care are drept de veto și care a făcut presiuni în ultimii ani pentru reducerea numărului de puncte de trecere de la patru la unul singur.

În timp ce apelurile pentru deschiderea de noi puncte de trecere s-au înmulțit în ultimele zile, mai mulți membri ai Consiliului de Securitate, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, au cerut o nouă rezoluție în acest sens.

Dar acordul Damascului face ca această rezoluție să fie superfluă.

Deschiderea celor două noi puncte de trecere "va permite să intre mai mult ajutor, mai rapid", și-a exprimat mulțumirea Antonio Guterres, citat de AFP. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău