Ajutor umanitar pentru imigranții sosiți în Grecia

  • 10 Martie 2016 08:51
Ajutor umanitar pentru imigranții sosiți în Grecia

Statele membre ale UE și-au dat acordul să poată fi activat mecanismul de urgență de ajutor umanitar pentru imigranții sosiți în Grecia.

În dezbaterea din plen cu Consiliul și Comisia Europeană cei mai mulți lideri ai grupurilor politice au insistat că negocierile de aderare la UE cu Turcia și negocierile privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în spațiul comunitar nu trebuie legate de subiectul refugiaților. Membri ai grupurilor politice din Parlamentul European s-au declarat împotriva acestor negocieri din timpul summitului cu Turcia de la Bruxelles, de la începutul săptămânii, pe care le-au calificat drept negocieri de tip bazar cu premierul turc, prezent la reuniune.

Liderii statelor membre au la dispoziție zece zile să ajungă la un nou acord cu Turcia, pentru a stopa afluxul de imigranți spre continent. Obiectivul unui acord cu Ankara ar fi să se oprească trecerea ilegală a refugiaților din Turcia prin Grecia, pentru ca UE să poată controla imigrația ilegală la frontierele sale externe. Turcia așteaptă din partea Bruxellesului și o nouă susținere financiară consistentă, în afara celor trei miliarde de euro deja promise, o accelerare a procesului de liberalizare a vizelor și posibilitatea de a deschide noi capitole de negocieri de aderarea la spațiul comunitar.

UE se confruntă acum cu cea mai gravă criză a imigrației de la Al Doilea Război Mondial, iar Grecia, cu cel mai mare număr de refugiați, riscă să se confrunte cu o criză umanitară. Eurodeputații au criticat astăzi un posibil acord cu Turcia, la care liderii europeni ar urma să ajungă oficial la summitul de săptămâna viitoare, după ce la reuniunea informală de la începutul aceste săptămâni au fost luate doar decizii de principiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău