Ajutor important pentru Ucraina: Slovacia i-a donat în secret propriul sistem de apărare antiaeriană S-300

  • 08 Aprilie 2022 15:13
Ajutor important pentru Ucraina: Slovacia i-a donat în secret propriul sistem de apărare antiaeriană S-300

Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei, a declarat vineri premierul Eduard Heger, citat de Reuters.

Potrivit presei slovace, sistemul de fabricație rusească a ajuns deja în Ucraina, după un transfer făcut în secret ce a durat două zile. Ministerul Apărării a mutat sistemul mai aproape de granița de est și apoi în Ucraina. Informații pe surse că Slovacia ar fi de acord să cedeze sistemul au apărut de la mijlocul lunii trecute, scrie HotNews.ro.

Donația primită de ucraineni este un ajutor deosebit de important, cele mai insistente solicitări ale Kievului fiind pentru sisteme antiaeriene și avioane de luptă, în condițiile în care armata rusă are o forță aeriană semnificativ mai mare decât Ucraina.

Potrivit informațiilor publice disponibile online, sistemul donat a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia. Sistemul este de tipul S-300PMU cu 48 de rachete, dintre care trei au fost trase în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria din anul 2015.

"Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați, și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la o nouă agresiune a regimului lui Putin. Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, dau asigurări că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților noștri", a declarat premierul Eduard Heger.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău