Airly: Scoția, destinația europeană cu cea mai bună calitate a aerului; regiunile de coastă din Spania, la polul opus

  • 12 Iulie 2021 17:06
Airly: Scoția, destinația europeană cu cea mai bună calitate a aerului; regiunile de coastă din Spania, la polul opus

Scoția dispune de cele mai multe zone cu aer curat din Europa, în timp ce regiunile de coastă din Spania se clasează pe locul întâi atunci când vine vorba despre calitatea proastă a aerului, relevă o analiză realizată de start-up-ul Airly, scrie AGERPRES.

Conform clasamentului întocmit de specialiști, cele mai curate cinci regiuni de coastă din Europa sunt: Scoția de Est (Marea Britanie) - cu Indicele European de Calitate a Aerului (CAQI-PM) de 7.22, Acores (Portugalia) - indice 7.76, Highlands and Islands (Marea Britanie) - indice 7.77, Ovre Norrland (Suedia) - indice 8.15, Scoția Central - Vestică (Marea Britanie) - indice 8.30, precum și Pomorskie (Polonia) - indice 8.42.

La polul opus se situează regiuni de coastă precum: Canare (Spania) - indice 30.6, Malta (30.2), Sardinia (Italia) - indice 29.9, Andaluzia (Spania) - indice 26.9, Murcia (Spania) - indice 24.6, respectiv Campania (Italia) - indice 24.0.

Potrivit sursei citate, cu cât indicele CAQI este mai mare, cu atât calitatea aerului este mai deficitară.

Analiza de specialitate a evidențiat faptul că, în Europa, poluarea din aer (PM) în sezonul estival este mult mai mică decât în sezonul de iarnă, deoarece există mai puțini poluanți din arderea combustibililor solizi pentru încălzirea casei.

De asemenea, poluarea aerului de-a lungul litoralului este în general mai mică decât în alte zone din țară, în principal datorită vânturilor puternice și frecvente de coastă.

"Cu toate acestea, calitatea aerului pe litoral are în vedere și polenizarea naturală, care se află în strânsă legătură cu nivelul sării din mare", susțin realizatorii cercetării.

În același timp, sudul Europei este expus poluării aerului de origine naturală (un factor important) din cauza aridității sau a poluării cu praful din Africa.

Raportul Airly arată că poluarea aerului cu PM în cele mai poluate regiuni de coastă (PM10 = 30 micrograme/mc) nu depășește standardul anual al Uniunii Europene (UE), de 40 micrograme/mc.

În ceea ce privește poluarea cu dioxid de azot (NO2), provenită de la emisiile din transportul rutier, Londra se află pe primul loc, cu o medie de 33.8 micrograme/mc, urmată de Atena - cu o valoare de 33.7, Cracovia (33.1), Paris (25.8), Roma (24.5), Milano (23.7), Madrid (22.5), Praga (19.5), Berlin (19.1), Barcelona (18.2) și Lisabona (14.2).

Datele despre poluarea aerului au ca punct de reper vara anului 2020 și au fost colectate de la senzorii Airly și din stațiile de monitorizare ale statelor, prin intermediul Agenției Europene de Mediu.

În analiză s-au luat în calcul doar senzorii și stațiile situate în zona regiunilor de coastă, nu mai departe de 15 km. Valorile medii ale concentrațiilor de poluanți în timpul verii au fost ulterior calculate la intersecția dintre regiunile de coastă și unitățile administrative (NUTS-2).

Fondată în anul 2016, Airly este un start-up în domeniul tehnologiei curate, care oferă date ultra-locale, exacte și predictive privind calitatea aerului, pentru a ajuta la combaterea poluării aerului la nivel global.

Airly permite guvernelor, companiilor și persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global, iar printre clienții companiei se află peste 600 de administrații locale și orașe, inclusiv Hong Kong, Jakarta, Oslo, Granada, dar și companii precum Philips, Virgin, Innogy, PwC, Veolia și Skanska.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău