AIR | Peste 120 de milioane de euro au investit, în ultimii doi ani, oamenii de afaceri din România în economia R. Moldova

  • 24 Ianuarie 2020 18:07

Peste 120 de milioane de euro au investit, în ultimii doi ani, oamenii de afaceri din România în economia Republicii Moldova. Acest lucru a contribuit la crearea a opt mii de locuri noi de muncă și creșterea constantă a cifrei de afaceri a companiilor românești. Datele au fost prezentate în cadrul Adunării generale a membrilor Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. La eveniment a fost prezent și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a fost creată acum doi ani. Inițial, aceasta număra 12 firme românești, ca în 2019 numărul membrilor Asociației să crească la 31.

Teodor Hauca, care este co-proprietarul unei companii farmaceutice,  prezentă pe piața Republicii Moldova, încă, din 2006, a menționat că prin crearea asociației s-a îmbunătățit dialogul dintre mediul de afaceri și autoritățile statului.

Mă bucur foarte mult că la această inițiativă au accesat foarte multe companii și avem condiții de a dezvolta și a atrage investitori atât în Republica Moldova cât și să promovăm investitorii din Republica Moldova în România. De când a fost creată această asociație observ că suntem consultați la o serie de proiecte legislative. Aceasta contează foarte mult. Guvernanții sunt atenți la acest mediu de afaceri, a spus Teodor Hauca.

Anul 2019 a fost unul dificil pentru mediul de afaceri, recunoaște președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu. Cu toate acestea, spune el, investitorii români au reușit să depășească provocările.

Trebuie să ne bucurăm că după un an dificil asociația noastră a continuat să crească. Am fost implicați și am avut o grămadă de inițiative în ceea ce privește politica fiscală, modul în care să putem să venim în ajutorul mediului de afacere din Republica Moldova. Investitorii din cadrul asociației au în Republica Moldova investiții directe de peste 120 de milioane de euro. Avem împreună, ca și membri, o cifră de afaceri în jur de 400 de milioane de euro, iar în România cifra de afaceri a membrilor noștri este de peste 16 miliarde de euro, a precizat Dan Nuțiu.

Dan Nuțiu menționează că printre obiectivele asociației pentru acest an se numără armonizarea mediului de afaceri la standarde europene, astfel încât, Republica Moldova să poată mai ușor să se integreze în Uniunea Europeană.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care este și președintele de onoare al asociației, a declarat că această entitate a reușit în doi ani să crească structural și să fie o prezență serioasă în Republica Moldova.

Această asociație, vine, de fapt, în linie cu obiectivele pe care ne-am asumat la început preluării mandatului acela de a ne uni eforturile pentru a ajuta Republica Moldova să se orienteze ireversibil pe calea sa europeană, pentru a crea condițiile ca cetățenii din Republica Moldova să beneficieze de securitate personală, de stabilitate profesională, a precizat Daniel Ioniță.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o cotă de peste 27 la sută la exporturi în 11 luni ale anului 2019, arată datele Biroului Național de Statistică de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău