AIEA își va tripla prezența permanentă la centralele nucleare din Ucraina

  • 14 Ianuarie 2023 12:00
AIEA își va tripla prezența permanentă la centralele nucleare din Ucraina

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), prezentă deja la centrala nucleară Zaporojie ocupată de armata rusă, va trimite în zilele următoare experți și la alte site-uri ucrainene și va tripla numărul acestora în următoarea perioadă, transmite Agerpres.

Organismul ONU "va fi, în curând, desfășurat în mod permanent în toate centralele din Ucraina, inclusiv la Cernobîl", potrivit unui comunicat de presă publicat vineri seară.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a lansa noul dispozitiv, potrivit Agerpres.

Dacă de la începutul războiului au avut loc misiuni specifice, această decizie "marchează o creștere considerabilă", subliniază AIEA. Până acum a primit personal din partea AIEA doar centrala nucleară Zaporojie, aproape de linia frontului și în mod regulat țintă a bombardamentelor."Până la patru persoane" se află acolo din septembrie, conform organismului ONU cu sediul la Viena.

De acum înainte, "aproximativ 11 până la 12 experți vor fi prezenți în orice moment" în Ucraina pentru "monitorizarea situației, examinarea echipamentelor" sau chiar pentru "a oferi asistență tehnică", conform AIEA.

Premierul ucrainean Denis Șmigal anunțase în decembrie, după o întâlnire cu Rafael Grossi, organizarea de misiuni menite să securizeze cele cinci centrale ale țării, fără a da detalii despre dimensiunea misiunilor sau calendarul desfășurării acestora.
În afară de Zaporojie, inspectori AIEA vor fi dislocați la Rivne, Hmelnițki, Pivdenukrainsk și Cernobîl.

Directorul general al AIEA se va întâlni și cu înalți oficiali ucraineni în timpul vizitei sale, ca parte a eforturilor de a crea o "zonă de protecție" în jurul uzinei Zaporojie. În ultimele luni, Rafael Grossi a desfășurat consultări cu autoritățile de la Kiev și Moscova, fără succes până acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău