AIEA | Coreea de Nord desfășoară activități nucleare

  • 22 Noiembrie 2018 15:29
AIEA | Coreea de Nord desfășoară activități nucleare

Contrar a ceea ce a promis în septembrie la ultimul summit intercoreean, Coreea de Nord nu a început destructurarea centrului nuclear de la Yongbyon, dar a luat măsuri care indică o reactivare a acestuia, a avertizat joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), o structură a Națiunilor Unite, cu sediul la Viena, informează agenția de presă EFE.

AIEA, care supraveghează Coreea de Nord prin sateliți, a observat activități la sistemele de răcire a două reactoare, a indicat șeful agenției Yukiya Amano, citat de dpa.

Reactorul de 5 megawați în funcțiune și un reactor suplimentar, încă în construcție, fac parte din complexul nuclear Yongbyon, suspectat de producerea de material fisionabil pentru programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de guvernatori al AIEA, Amano a semnalat că, la reactorul cu apă ușoară, agenția a observat de asemenea activități 'în concordanță cu fabricarea de componente ale reactorului' și transferul posibil al acestor piese în edificiul reactorului neterminat.

'La Yongbyon continuă activitatea în apropiere de râul Kuryong. Aceasta ar putea avea legătură cu schimbările intervenite în infrastructura de răcire a reactorului de 5MW și a reactorului cu apă ușoară', a afirmat directorul AIEA, adăugând că s-ar putea ca reactorul de 5MW să fi fost oprit, în timp ce unele activități au continuat.

Liderii Coreei de Nord și Coreei de Sud au convenit la summitul lor de la 19 septembrie că Phenianul va lua măsuri pentru destructurarea Yongbyon, în schimbul adoptării de către SUA a unor 'măsuri corespunzătoare'.

Inspectorii AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și de atunci supraveghează activitățile nucleare ale acestei țări prin imagini de satelit și din alte surse.

De aceea, directorul AIEA, fost diplomat japonez, a ținut să sublinieze că, 'fără acces, agenția nu poate confirma natura sau scopul acestor activități'.

Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări de pe planetă, dispune de numeroase ogive nucleare și lucrează la o rachetă balistică, capabilă să lovească teritoriul SUA.

În iunie, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-au întâlnit în cadrul unui summit istoric în Singapore, unde au convenit să acționeze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău