AIEA confirmă instalarea centrifugelor avansate în Iran

  • 09 Septembrie 2019 13:36
AIEA confirmă instalarea centrifugelor avansate în Iran

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a instalat centrifuge avansate susceptibile să-i crească stocul de uraniu îmbogățit, o nouă etapă în reducerea angajamentelor asumate de Teheran prin acordul nuclear din 2015, transmit AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Începând de sâmbătă, Iranul 'instalase sau era în curs să instaleze', la centrul de la Natanz, 22 de centrifuge de tipul IR-4, una de tip IR-50, 30 de tip IR-6 și trei modele IR-6, conform verificărilor efectuate la fața locului de inspectorii Agenției, a indicat un purtător de cuvânt al AIEA, într-un comunicat.

Iranul, care a prezentat el însuși detalii despre aceste măsuri sâmbătă, a mai anunțat că va continua să autorizeze același nivel de acces pentru inspectorii ONU responsabili cu supravegherea programului său nuclear. Duminică, directorul interimar al AIEA, Cornel Feruță, s-a deplasat la Teheran, unde s-a întâlnit cu responsabili iranieni.

Potrivit acordului nuclear din 2015, Iranul nu este autorizat în acest stadiu să producă uraniu îmbogățit decât cu centrifuge de primă generație (IR-1).

Intrarea în funcțiune a centrifugelor avansate ar urma să accelereze producția de uraniu îmbogățit și să crească stocurile deținute de Iran, care încă din iulie depășesc limita de 300 kg stabilită prin acordul încheiat în 2015 între Republica islamică și marile puteri (China, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și SUA).

Agenția de la Viena a mai indicat luni că Teheranul a informat-o duminică cu privire la intenția sa de a instala 'în cascadă' (un procedeu destinat să amelioreze procesul de îmbogățire) 164 de centrifuge de tip IR-4 și 164 de modele IR-2m.

AIEA va lua în discuție începând de luni, în cadrul reuniunii trimestriale a Consiliul guvernatorilor, rezultatul verificărilor și urmărirea situației din Iran.

Iranul a început în luna mai să-și reducă angajamentele consimțite, după ce SUA au decis anul trecut să se retragă din acord și să reimpună sancțiuni împotriva Republicii islamice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău