AGRICULTURĂ | „În afară de pandemie, avem o „pandemie climatică”, o secetă nemaivăzută. Fermierii sunt dublu afectați”

  • 19 Martie 2020 13:48
AGRICULTURĂ | „În afară de pandemie, avem o „pandemie climatică”, o secetă nemaivăzută. Fermierii sunt dublu afectați”

Agricultorii au început deja principalele lucrări agricole de primăvară, între care semănarea terenurilor și fertilizarea cu îngrășăminte a semănăturilor de toamnă.

Chiar dacă se va reuși să se facă toate lucrările în timp util, agricultura din Rep. Moldova va avea de suferit nu doar din cauza crizei economice provocate de pandemiei de coronavirus, dar și de pe urma secetei, susține directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco. Potrivit lui, desfacerea produselor va fi afectată, iar răspândirea coronavirusului de tip nou a accentuat o problemă mai veche în agricultură: insuficiența brațelor de muncă.

„În afară de pandemie, avem o „pandemie climatică”, o secetă nemaivăzută. Fermierii sunt dublu afectați. Trebuie de făcut la timp și calitativ toate lucrările. Trăim cu speranța că vom avea o recoltă bună la toamnă. Într-o situație de criză, scad mult veniturile populației, scade consumul, respectiv va scădea și volumul de comercializare a produselor noastre”, a declarat Vasile Mîrzenco.

Începând de luni, fermieri vor putea cumpăra semințe, produse fitosanitare, furaje și alte materii prime necesare, potrivit unei decizii a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Premierul Ion Chicu a anunțat aseară că vor fi redeschise și magazinele care vând piese de schimb pentru utilajele agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău