Agricultură | Gerurile din ultimele zile nu au afectat culturile de toamnă, însă lipsa precipitațiilor în următoarele luni ar putea afecta recolta de cereale din acest an

  • 22 Ianuarie 2021 13:05
Agricultură | Gerurile din ultimele zile nu au afectat culturile de toamnă, însă lipsa precipitațiilor în următoarele luni ar putea afecta recolta de cereale din acest an

Gerurile din ultimele zile nu au afectat culturile de toamnă. Specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susțin că, în prezent, starea semănăturilor este destul de bună. Totuși, lipsa precipitațiilor în următoarele luni ar putea afecta recolta de cereale din acest an. 

Precipitațiile care au căzut toamna trecută și la începutul acestei ierni au favorizat creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Totuși, nu există suficientă rezervă de umiditate în sol, spune șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Șarban.

„Precipitații au căzut destule pentru ca semințele să încolțească și să se dezvolte. Mai rău este cu rezerva de umiditate. Vorbim despre un metru, un metru și jumătate și mai jos. Dar sperăm că acestea se vor acumula între timp. Dacă e să vorbim despre lipsa zăpezii asta într-adevăr ar fi o provocare, o problemă în unele cazuri când vom înregistra temperaturi și mai mici decât cele care au fost, astfel încât zăpada ar acoperi, ar proteja semănăturile, deja, răsărite  de gerurile care pot să le compromită”, a spus Vasile Șarban. 

Cât privește temperaturile scăzute înregistrate la începutul acestei săptămâni, ele nu au afectat culturile de toamnă, spune specialistul.

„Temperatura critică la culturile păioase de toamnă este de – 17 ℃, – 15 ℃, în funcție de soi, și se referă la temperatura critică la nodul de înfrățire care se află la 2-3 cm în adâncime, în sol. Dar această adâncime, deci, diferența cu temperatura aerului de la suprafață este de 6℃-8℃. Respectiv, noi ar trebui să avem o temperatură mult mai negativă la suprafață ca să afecteze acest nod de înfrățire. Ceea ce ține de înghețurile care s-au înregistrat în ultimele zile, nu au parvenit plângeri din partea producătorilor agricoli sau informații referitor la înghețul acestor culturi. Totodată, putem spune că nu este posibil de determinat așa de repede gradul de afectare din cauza înghețurilor înregistrate. Principalul este să nu ne grăbim, atunci când vom avea niște temperaturi mai pozitive, să intrăm cu fertilizările în câmp”, a precizat Vasile Șarban. 

Meteorologii anunță pentru următoarele zile precipitații. Potrivit șefului Direcției prognoze meteorologice, Ghenadie Roșca, temperaturile vor scădea treptat până la valori de -4 C pe timp de noapte.

„Noi ne așteptăm să avem în perioada 24-26 ianuarie precipitații. La început sub formă de ploi care treptat vor trece în următoarele zile sub formă de ninsoare fiindcă începând cu data de 23 ianuarie până pe data de 29 ianuarie temperaturile vor fi într-o tendință de scădere”, a menționat Ghenadie Roșca.

Lipsa de precipitații din anul trecut a compromis în totalitate recolta de cereale, agricultorii înregistrând pierderi de sute de milioane de lei. Acest lucru i-au scos în stradă unde au solicitat mai multe subvenții din partea statului. Doar o mică parte din pierderi au fost compensate de către stat.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău