Agricultură fără plug în Republica Moldova

  • 05 Februarie 2013 14:48
Agricultură fără plug în Republica Moldova

Agricultorii din Republica Moldova sunt îndemnați să renunțe la pluguri și la modul tradiținal de prelucrare a solului.

Inițiativa aparține chiar ministrului de ramură, Vasile Bumacov, care intenționează să promoveze agricultura de tip conservativ, care presupune intervenții minime din partea omului. Câteva zeci de agricultori moldoveni deja practică această nouă metodă și se laudă cu soluri mai roditoare și cu roade mai bogate. Aceștiau participat astăzi la o întrunire la Ministerul Agriculturii.

Autoritățile susțin că dacă metoda conservativă de prelucrarea a solului ar fi fost aplicată mai pe larg în Republica Moldova, agricultura nu ar fi avut de suferit atât de mult de pe urma secetei. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a subliniat că terenurile arate și semănate cu tehnică agricolă care sapă adânc solul au de suferit din cauza secetei, pentru că umiditatea nu se reține.

În prezent, aproximativ 50 de mii de hectare de terenuri din Republica Moldova sunt prelucrate după metoda conservativă. Câteva zeci de agricultori au renunțat la pluguri, iar semințele sunt inserate direct în miriști. Gheorghe Panfil, din satul Plop, raionul Dondușeni, povestește că aplicând această nouă tehnologie, a reușit să-și economisească resursele și să obțină o recoltă mai mare. Dar, mai important, a reușit să păstreze calitatea bună a solului.

Venit din zona de sud a republicii, Ion Curjos din Larga Nouă, Cahul, susține că și în condțiile secetei de anul trecut, a stâns o roadă bogată și a obținut profit din aricultură.

Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a subliniat, în contextul negocierilor de semnare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, că produsele agricole moldoveneșeti vor intra în concurență directă pe piața comunitară.

Începând cu 2011, procurarea tehnicii agricole destinate acestei noi tehnologii este subvenționată de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău