Agricultorii trebuie ajutați de urgență (Ziarul Național)

  • 25 Iulie 2014 09:32
Agricultorii trebuie ajutați de urgență (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 25 IULIE

Jurnal de Chișinău anunță că fermierii din raioanele de nord ale Republicii Moldova amenință că vor bloca drumurile naționale care duc spre punctul vamal Ocnița dacă Guvernul nu va întreprinde măsuri urgente pentru a-i susține, după ce Federația Rusă a decis să nu le mai cumpere fructele și conservele. Jurnal de Chișinău constată ca cei mai revoltați sunt proprietarii care au livezi cu soiuri de mere văratice și piersici. Fermierii susțin că au contractat credite pentru a-și dezvolta afacerile și că, din cauza că nu vor avea unde să-și desfacă marfa, nu vor avea posibilitatea să întoarcă datoriile la bănci.

Ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, Victor Avram, declară în Timpul că producătorii sunt indignați că Guvernul nu ia decizii mai tranșante ca răspuns la embargoul Rusiei”. Potrivit acestuia, prima soluție trebuie să fie asigurarea că cei 19,5 milioane de lei vor fi îndreptați spre compensarea pierderilor cauzate de embargo si analizate toate soluțiile pentru a patrunde pe alte piețe.

Producătorii de fructe se află acum în situația vinificatorilor din 2006, iar impactul embargoului, va fi mult mai dureros dacă interdicțiile se mențin în timp, constată Adevărul. Ziarul subliniază că de embargo vor fi afectate și industriile conexe, cum ar fi cea a sticlei, în cazul vinificației, sau cea a lăzilor și paletelor, în cazul producătorilor de fructe. Pe lângă aceste potențiale pierderi, embargoul rusesc ar putea produce și efecte colaterale asupra economiei. Scăderea exporturilor ar putea duce la un nou dezechilibru pe piața valutară. În situația creată, se impune un suport bugetar direct pentru agricultorii afectați, însă spațiile de manevră ale Guvernului pentru a găsi resurse adiționale sunt foarte limitate, susține Adevărul.

Agricultorii trebuie ajutați de urgență, subliniaza Victor Ciobanu în Ziarul Național. Guvernul a luat deja primele măsuri, promițând tot sprijinul posibil. Potrivit autorului, Parlamentul trebuia să se intruneasca atât timp cât e nevoie ca să voteze toate legile necesare și ca să asigure acoperirea politică  pentru funcționarea Guvernului. Și doar apoi să plece în concediu –dacă îi mai rămânea timp. Guvernul Leancă a fost practic impus în situația creată să-și asume responsabilitatea ca să adopte un pachet de legi necesare, iar deputatii, prin comportamentul lor au demonstrat că le este în cot, conchide Ziarul National.

EVZ notează că după ce mai mulți oficiali europeni au anunțat că Bruxellesul ar putea decide deschiderea pieței europene pentru fructele moldovenești mai devreme decât se aprecia anterior, și SUA s-au declarat dispuse să sprijine sectorul agricol din Republica Moldova.”Considerăm că acest lucru va asigura un rezultat mai palpabil și mai eficient pentru economia Moldovei decât închiderea ușii, așa cum a procedat Rusia”, a declarat Kara McDonald, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA în cadrul unei întrevederi cu un grup de agricultori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău