Agricultorii și-au mobilizat forțele (Ziarul național)

  • 31 Iulie 2014 13:39
Agricultorii și-au mobilizat forțele (Ziarul național)

REVISTA PRESEI DIN 31 IULIE

Ziarul Național publică un reportaj de la Consulatul României, unde are loc depunerea actelor pentru universitățile de peste Prut. Deși Comisia de admitere și-a deschis ușa la ora 9, tineri au venit cu câteva ore mai devreme. Câteva zeci de persoane au ales chiar să înnopteze în fața consulatului. Cei mai mulți dintre tinerii care speră să prindă astăzi o bursă de studii în România au recunoscut că nu se gândesc să mai revină acasă. Studiile în România îți oferă o diplomă europeană și multe perspective, cred tinerii.

Ziarul Național observă că autoritățile Republicii Moldova, dar și agricultorii și-au mobilizat forțele după ce Federația Rusă a impus un embargo pentru fructele și conservele moldovenenști. În prezent, principala misiune este identificarea noilor piețe de desfacere pentru producția agricolă din R. Moldova. Marfa ar putea să ajungă și în statele arabe, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman.

Leul slab înghite majorările salariale, titrează Adevărul. În ultimii trei ani, salariile medii nominale în lei au crescut cu peste 25%, însă, calculate în euro, acestea s-au majorat cu doar 11%, iar în dolari – cu 5,4%.

Același cotidian relevă că judecătorii pensionari sunt de trei ori mai scumpi.  Cheltuielile pentru plata pensiilor judecătorilor se vor tripla în anul 2015, unui magistrat pensionar revenindu-i, în medie, aproape 6.000 de lei.

Adevărul mai scrie că fondatorii întreprinderii de îmbuteliere a apei minerale „Varnița-Unicum“ se află de aproape nouă luni în temnițele din stânga Nistrului. Grav bolnavi, ei s-au plâns la CEDO de detenție ilegală, tortură și tratament inuman. În aprilie 2013, Vitalii Beșleaga, fiind și consilier local în Varnița, a participat activ la protestele împotriva instalării posturilor „vamale“ transnistrene în localitate, înfruntându-l chiar pe așa-numitul ministru de Interne, Ghenadi Kuzmiciov.  Oamenii de afaceri au fost invitați pentru discuții la Tiraspol, unde au fost reținuți și riscă acum până la 20 de ani de închisoare pentru activitate ilegală de antreprenoriat. „Se creează impresia că pentru autoritățile oficiale ale Republicii Moldova anarhia din Transnistria este avantajoasă. Oamenii sunt lăsați în voia sorții, părăsiți de Chișinăul oficial, sunt lăsați să fie sfâșiați de puterile nerecunoscutei republici transnistrene”, și-a vărsat amarul Vitalii Beșleaga într-o scrisoare deschisă.  Pe de altă parte, responsabilii din domeniu susțin că fac tot posibilul pentru eliberarea celor doi, notează Adevărul.

Un trio format din cetățeni ruși se află în fruntea teroriștilor din Donetsk, titrează Timpul. Alexandre Borodai, "premierul" autoproclamatei Republicii populare Donetsk, Igor Strelkov, "ministru al Apărării" și Vladimir Antiufeev, noul număr doi din guvernul separatist, sunt cetățenii ruși care au preluat conducerea mișcării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău