Agricultorii și apicultorii din Moldova pot utiliza un sistem actualizat pentru a preveni intoxicările albinelor

  • 17 Iunie 09:47
Agricultorii și apicultorii din Moldova pot utiliza un sistem actualizat pentru a preveni intoxicările albinelor

În fiecare an, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate numeroase cazuri de intoxicare în masă a albinelor din cauza lipsei comunicării agricultor - apicultor, în perioada stropirilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Sectorul apicol înregistrează daune de aproximativ 70 de milioane de lei anual din cauza intoxicărilor. Pe de altă parte, albinele au un rol crucial în sectorul agricol - polenizarea contribuie la creșterea productivității culturilor agricole cu până la 40%, iar aportul polenizatorilor în agricultura țării este estimat la peste 1,7 miliarde de lei anual.

Pentru a asigura o comunicare directă dintre agricultori și apicultori în prevenirea intoxicării familiilor de albine, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, a dezvoltat Sistemul Informațional BeeProtect. Producătorii agricoli care planifică lucrări de tratare a culturilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți, pot utiliza BeeProtect pentru a marca pe hartă hotarele terenurilor pe care vor fi efectuate aceste lucrări și indica produsul cu care vor fi prelucrate culturile. La rândul lor, apicultorii  indică pe harta interactivă amplasarea stupinei.

Sistemul a fost lansat anul trecut, în prezent fiind înregistrați peste 1,900 de agricultori și apicultori din toată țara. În 2024, sistemul a fost actualizat și îmbunătățit.

„Noile funcționalități BeeProtect permit agricultorilor să notifice privind stropirile pentru mai multe terenuri odată, să descarce din alte sisteme terenurile întreprinderii. Pentru apicultori - să vizualizeze pe hartă locațiile culturilor agricole cu flori, să genereze automat pașaportul electronic al stupinei. Totodată, apicultorii își vor putea duce evidența producției exploatației apicole proprii, de exemplu: miere, ceară, polen, etc”, a menționat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandru Manciu.

BeeProtect permite schimbul de informații în timp real  între producătorii agricoli și apicultori, dar și cu instituții publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și autoritățile publice locale. În paralel, sistemul a fost integrat cu serviciile electronice de stat ca MPass, MSign, MConnect, MNotify și MLog. Asta presupune identificarea automată a utilizatorului la înregistrare, fiind posibilă validarea și completarea imediată a datelor despre întreprindere. De asemenea, sistemul permite primirea notificărilor simultan prin mai multe canale de comunicare, precum și vizualizarea nemijlocită în cabinetul utilizatorului.

„Am trecut personal printr-o experiență dură, când s-au intoxicat mai multe familii de albine. Pe lângă faptul că am înregistrat prejudicii semnificative, a trebuit să trec și printr-un șir de proceduri, de la plângeri la ANSA, până la analize de laborator peste hotare. Și toate acestea pentru că nu am fost notificați din timp cu privire la tratamentele efectuate la un câmp agricol din aproprierea stupinei. Există multe de făcut și de îmbunătățit în comunicarea dintre apicultori și agricultori, dar sperăm că BeeProtect va fi folosit de cât mai mulți utilizatori din sector și vom avea rezultate pozitive”, a declarat Mihai Bozianu, apicultor, satul Mingir, raionul Hâncesti.

Utilizatorii se pot loga în Sistemul Informațional BeeProtect doar cu semnătura mobilă sau electronică.

Noul sistem informațional este prevăzut de legislația în vigoare ca mecanism de interacțiune între agricultori, apicultori și ANSA cu scopul protejării albinelor de intoxicări cu PUFF. Astfel, din 1 ianuarie 2023, orice producător agricol care planifică tratări ale culturilor cu produse de uz fitosanitar sau fertilizanți, la fel și orice apicultor care își mută stupina, este obligat să transmită notificări în mod electronic.

Conform prevederilor Codului Administrativ al Republicii Moldova, neanunțarea lucrărilor de tratare de către agricultori sau a stupinelor de către apicultori atrage după sine sancțiuni. Recent, aceste sancțiuni au fost majorate.

În caz de intoxicare a albinelor, apicultorii vor putea raporta acest lucru în sistemul BeeProtect, alertând astfel ANSA pentru a reacționa prompt la determinarea cauzei și prelevarea probelor.

Pentru eficiența sistemului în procesul de notificare este important ca acesta să fie utilizat de cât mai mulți agricultori și apicultori. Astfel, aceștia sunt încurajați să se înregistreze în Sistemul Informațional web.beeprotect.md

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău