Agricultorii protestatari au pornit cu tehnica spre Chișinău

  • 13 August 2020 16:06
Agricultorii protestatari au pornit cu tehnica spre Chișinău

Agricultorii care, de câteva zile, protestează în mai multe raioane ale țării au pornit astăzi, 13 august, cu tehnica din dotare spre capitală. Ei spun că autoritățile fac doar promisiuni, în loc să vină cu soluții pentru a sprijini sectorul agricol, care s-a pomenit într-o situație dezastruoasă din cauza secetei și a grindinei.

Contactat de IPN, Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat că din data de 11 august, când agricultorii au scos tehnica în stradă, protestul nu a încetat. La acțiune participă agricultori cu câteva zeci de unități de transport, inclusiv fermieri tineri, care s-au întors în țară cu bani și i-au investit în agricultură, iar acum raportează doar pierderi.

Andrei Dînga a subliniat că protestul este pașnic, apolitic, și a atenționat politicienii să nu încerce să-și adune dividende politice pe seama situației agricultorilor.

Manifestanții nu s-au lăsat convinși să renunțe la proteste nici de premierul Ion Chic.  „Ne-a numit evazioniști fiscali, că primim mai mult decât plătim impozite. Noi i-am lămurit că este o ramură strategică, care asigură securitatea alimentară a cetățenilor și trebuie să fie ajutată de stat”, a menționat agricultorul.

Andrei Dînga a spus că niciuna din revendicările agricultorilor nu a fost îndeplinită. „Domnia sa ne ignoră, cu sarcasmul lui specific. Eu nu înțeleg de unde atâta ură față de muncitorii pământului, chiar mi-e greu și nu am înțeles până la urmă. Am rămas indignați de ce ne-a zis domnia sa și am hotărât să mergem mai departe. Dacă nu ne aude, să ne audă organizațiile internaționale, Guvernul României, Uniunea Europeană, FAO, BERD”, a declarat agricultorul.

„I-am spus domnului Chicu: „Domnule Chicu, ale cui interese dumneavoastră le lobați ca prim-ministru? Fiindcă, din câte înțeleg, dumneavoastră doriți ca toți agricultorii mici și mijlocii să falimenteze”. Deci, cumva parcă voalat ar sprijini holdingurile agricole mari, care noi știm foarte bine că sunt cu capitaluri din off shore. Dar aceasta înseamnă o sentință de moarte pentru satele noastre. Pentru că gospodăriile, când sunt mici, ele se dezvoltă pe verticală, satul are viitor, va avea viață”, a mai spus Andrei Dînga.

 Agricultorii planifică să parcheze tehnica din dotare în regiunea Gării Auto Sud din capitală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău