Agricultorii pregătesc acțiuni de protest

  • 18 Martie 2015 16:57
Agricultorii pregătesc acțiuni de protest

Mai multe asociații de producători, au anunțat la 19 martie în cadrul unei conferințe de presă, ample acțiuni de protest din cauza crizei în care s-a pomenit agricultura moldovenească.

Aceștia dau vina pe autorități pentru situația complicată la început de an agricol, în condițiile în care, potrivit lor, statul nu intervine cu măsuri menite să redreseze situația, și să adopte un plan anticriză.

Potrivit președintelui Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, agricultorii s-au pomenit într-o situație complicată din cauza că majoritatea băncilor comerciale refuză să le acorde credite. În plus majoritatea producătorilor trebuie să achite rate mult mai mari, din cauza deprecierii leului. Astfel, a declarat Alexandru Slusari, prima acțiune de protest este programată pentru 27 martie, când fermierii își vor scoate pentru câteva ore tehnica agricolă pe marginea traseelor naționale, în semn de dezacord cu politicile statului în domeniu.

”Nu vedem niciun progres, nu se rezolvă nicio problemă și nu ne rămâne altceva decât să începem acțiunile de protest. Vedem care va fi reacția autorităților, cât de solidari vor fi agricultorii, iar dacă în dialogul cu Guvernul nu vom simți progrese vom trece la alte faze ale acțiunilor noastre”, a declarat Alexandru Slusari.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a solicitat convocarea Consiliului de stabilitate financiară care ar elabora un set de propuneri, printre care modificarea legii achizițiilor publice, a codului fiscal, în special a prevederilor ce țin de pierderi.

”Înregistrăm pierderi tot mai mari din cauza acestei debandade cu cursul speculativ al leului. Din această cauza au crescut prețurile la majoritatea produselor necesare agricultorilor. Statul în loc să găsească modalități de deblocare a situației și așa grave, guvernarea așteaptă ca toți să uite de problemele care sunt”, a declarat Valeriu Cosarciuc.

Ministerul Agriculturii nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fermierilor. Premierul Chiril Gaburici declarat însă la o întrevedere recentă cu producătorii agricoli că Executivul va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu compromite anul agricol 2015.

”Guvernul se va activiza în această direcție pentru că este important să putem subvenționa și noi, din partea statului careva lucrări, pentru că suntem o țară agrară și trebuie să punem accent mare pe această ramură. Este important ca agricultorii să aibă acces la resurse financiare pentru a face lucrările de primăvară”, a declarat Chiril Gaburici.

De notat că agricultorii insistă și pe majorarea fondului de subvenționare în agricultură, de la 610 milioane de lei preconizate pentru anul 2015 până la un miliard 200 de milioane de lei.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău