Agricultorii moldoveni nu profită de posibilitățile oferite de Acordul de Liber Schimb

  • 10 Septembrie 2015 18:59
Agricultorii moldoveni nu profită de posibilitățile oferite de Acordul de Liber Schimb

La un an de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, fermierii moldoveni nu știu cum să profite de oportunitățile oferite de acesta.

Sunt concluziile unui studiu realizat de Transparency International-Moldova, în parteneriat cu Asociația Businessului European, printre 539 de fermieri din 19 raioane. Procedurile vamale complicate, lipsa transparenței în acordarea subvențiilor, taxele și sancțiunile exagerate, dar și procedurile fiscale complicate sunt doar câteva din barierele cu care se confruntă agricultorii în intenția lor de a penetra spațiul comunitar.

Printre problemele cu care se confruntă fermierii moldoveni studiul mai punctează accesul limitat la informațiile privind oportunitățile de export, procedurile vamale greoaie, lipsa transparenței în procesul de acordare a subvențiilor, monopolul la importul de semințe și fertilizanți, dar și lipsa de interes a agricultorilor asupra oportunităților pe care le acordă Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Potrivit directorului executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, aceste impedimente îi fac pe fermieri să se orienteze spre piața estică, dovadă fiind faptul ca din cei 539 de fermieri care au participat la studiu doar 10 își exportă producția în țările din UE.

Vasile Vieru, fermier din satul Bădragii Noi, raionul Edineț, spune că ar dori să-și exporte marfa în una din țările europene, însă din cauza procedurilor birocratice complicate și a reticenței autorităților de a-i oferi ajutor și consultanță este nevoit să se orienteze în continuare spre țări ca Rusia sau Belarus.

În pofida anumitor progrese și a creșterii exporturilor, agricultura moldovenească se confruntă cu un șir de probleme, pentru soluționarea cărora sunt necesare masuri urgente, consideră ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula.

Concluziile studiului privind îmbunătățirea politicilor în domeniu urmează a fi grupate pe domenii și înaintate Ministerului Agriculturii și Primului Ministru spre examinare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău