Agricultorii cer compensațiile promise de Guvern
-
10 Februarie 2017 14:31
Câțiva agricultori au protestat în fața Guvernului. Agricultorii sunt nemulțumiți că nu li se acordă compensațiile promise de prim-ministru în urma înghețurilor din aprilie 2016, transmite IPN.
Potrivit lui Stanislav Ivaniță, proprietar de livadă din Dondușeni, agricultorii sunt de mult timp induși în eroare de conducere, iar regulamentul care să le acorde compensații așa și nu s-a mai adoptat.
Stanislav Ivaniță spune că la protest s-au pornit agricultorii care și-au făcut actele pentru a primi compensații, iar din aceștia unii au fost intimidați pentru a nu veni la protest. Printre cerințele agricultorilor se numără acordarea compensațiilor într-un termen cât mai scurt, înghețarea creditelor cel puțin până la 1 decembrie a anului curent și o audiență la premier pentru ca „problemele micilor agricultori să fie auzite”. Agricultorul spune că dacă falimentează cei care au livadă, micii întreprinzători, „atunci falimentează toți: și țara, și băncile”.
Contactat de IPN, Iurie Fală, Directorul executiv al asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” spune că menține contactul cu Guvernul, au fost consultați când s-a elaborat regulamentul, dar banii întârzie foarte mult.
„Pomicultorii sunt nemulțumiți deoarece nu știu dacă să facă sau nu cheltuieli la început de an.” Directorul executiv „Moldova Fruct” afirmă că sunt zeci de mii de familii la nordul țarii care tradițional își câștigă existența din creșterea fructelor și mulți sunt în stare de faliment.
Proiectul cu privire la acordarea suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2016 a fost plasat pentru dezbateri publice pe site-ul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în noiembrie 2016. În nota informativă a proiectului este menționat că înghețurile au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6424,82 ha, iar recolta compromisă este aproximativ de 62 de mii de tone.