Agricultorii care au actele de constatare a pagubelor provocate de calamități naturale le pot depune la AIPA, pentru a beneficia de compensații
-
09 Septembrie 2024 14:07
Agricultorii care au actele de constatare a pagubelor provocate în acest an de secetă și arșiță la culturile de grâu, porumb și floarea soarelui, le pot depune la Agenția pentru Intervenții și Plăți (AIPA), pentru a beneficia de compensații. Apelul a fost lansat azi de ministrul Vladimir Bolea, într-un briefing. Asociația Forța Fermierilor a anunțat săptămâna trecută că agricultorii vor organiza proteste în timpul apropiat. Ei cer declararea stării de urgență în agricultură pentru a opri penalitățile de întârziere la datorii în bănci.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că agricultorii a căror recoltă a fost afectată în proporție de peste 60 la sută pot beneficia de ajutoare. Valoare maximă a compensației va fi de 500 de mii de lei per solicitant. Agentul economic trebuie să dețină actul de constatare a pagubelor, un raport statistic al recoltelor înregistrat la organul teritorial pentru statistică până la 3 iunie 2024, a declarat ministrul.
„Ajutorul se calculează și se acordă solicitanților prin intermediul AIPA. Toți agenții economici care au acte de secetă și arșiță pe porumb, grâu, în anul 2024, trebuie să depună la AIPA. Ajutorul se acordă, dacă potrivit actelor de constatare, seceta și arșița a afectat cel puțin 60% din recolta culturilor de porumb și cel puțin 70% din recolta culturii de grâu”, a spus Vladimir Bolea.
Comisia Situații Excepționale a aprobat pe 4 septembrie alocarea, din Fondul de Intervenția a Guvernului, a circa 100 de milioane de lei pentru acoperirea parțială a pagubelor suferite din cauza secetei din această vară de agricultori.
Potrivit expertului economic Viorel Chivriga, suma de 100 de milioane de lei este „foarte mică” pentru ameliorarea situației „sinistre” din agricultură.
„Agricultura, pentru a fi mai rezistentă, are nevoie de resurse financiare foarte mari. Dacă Republica Moldova ar fi o țară dezvoltată, cu posibilități mai mari în ceea ce privește ajutorul care trebuie să fie acordat celor din sectorul economic, situația era cu totul alta”, susține Viorel Chivriga.
Fermierii cer declararea stării de urgență în agricultură pentru a opri penalitățile de întârziere la datorii în bănci. Una dintre soluțiile analizate de autorități este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură, aceasta implicând însă colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională, băncile comerciale și alți creditori, precizează Ministerului Agriculturii.