Dorin Recean, către agricultori: ”Blocarea drumurilor nu va aduce mai multe subvenții și alocări din partea Guvernului pentru agricultură”

  • 16 Februarie 16:40
Dorin Recean, către agricultori: ”Blocarea drumurilor nu va aduce mai multe subvenții și alocări din partea Guvernului pentru agricultură”

Agricultorii care protestează de săptămâna trecută, inclusiv cu blocarea accesului spre Vama Leușeni, solicită statului să identifice 400 de milioane de lei pentru subvenții. Potrivit lor, acești bani i-ar ajuta să depășească situația dificilă în care s-au pomenit. Având acest sprijin financiar, ar putea să procure motorină, semințe și îngrășăminte. Revendicările au fost formulate în cadrul întrevederii avute la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care a participat și premierul Dorin Recean. Discuțiile vor continua marți, 20 februarie, transmite Radio Chișinău.

In debutul întâlnirii, premierul Dorin Recean a pledat pentru dreptul agricultorilor la protest, dar a subliniat că aceste acțiuni ar trebuie să fie organizate fără a afecta alte categorii de persoane și a pune o presiune și mai mare pe economia Rep. Moldova deja afectată de război.

”Nu ajută sa blocați drumurile si vămile. Impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici care plătesc taxe din care se plătesc ajutoarele inclusiv în agricultură. Protestele nu ajută  cetățenii, sau oamenii care fac naveta care trebuie sa facă sute de km în plus. Blocarea drumurilor, nu va aduce mai multe subvenții, mai multe alocări din partea guvernului pentru agricultură”. a declara Recean.

În cadrul discuțiilor agricultorii au declarat că au avut pierderi de circa 4000 de lei la hectar, și au solicitat majorarea subvențiilor dar și primirea motorinei din România promisă pentru a putea începe lucrările de primăvară. Alexandru Slusari susține că subvenționările de până acum sunt prea mici în comparație cu pierderile estimate de circa 4,5 miliarde.

”Solicitarea agricultorilor este din punctul nostru de vedere corectă. Dacă se poate de alocat acum aceste 400 de milioane care salvează fermierii, a fel cum au salvat în 2020 cele șase mii tone de motorină au salvat situația, mai puțin gravă decât acum. Nu vrem să vorbim despre zeci de probleme dar am notat două de bază: motorina și compensațiile”, a spus Alexandru Slusari.

Premierul Dorin Recean a enumerat acțiunile Guvernului în ultimul an în sprijinul agricultorilor.

În 2023 noi am debursat  la 2161 de producători câte 1240de lei, însemnând 200 de milioane de lei.  tot în 2023 la 3187 de producători le-am rambursat acciza la motorina. Care alte sectoare primesc astfel de subvenționări”, a mai adăugat Recean.

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, audiat ieri în Parlament, a anunțat că, din 15 februarie, agricultorii ale căror recolte au fost afectate de seceta din vara anului 2023 pot depune dosarele pentru a primi un sprijin de 2.500 de lei la hectar, din partea statului. Guvernul a alocat în acest scop 50 milioane de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău