Agentul patogen care cauzează variola maimuței a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații

  • 24 Iunie 2022 15:38
Agentul patogen care cauzează variola maimuței a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații

Agentul patogen care provoacă actuala epidemie de variola maimuței a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații, potrivit unui studiu realizat în Portugalia, informează DPA, potrivit Agerpres.

În comparație cu virusurile înrudite care circulau în 2018 și 2019, aproximativ 50 de diferențe există în prezent în genotipul virusului care declanșează această boală, au anunțat autorii unui studiu portughez publicat în revista Nature Medicine, bazat în principal pe analiza cazurilor detectate în Portugalia.

Acest lucru înseamnă de șase până la de 12 ori mai multe mutații decât s-ar fi așteptat experții în genetică pentru acest tip de patogen, conform estimărilor preliminare. Secvența divergentă din ADN-ul virusului ar putea fi un semnal care anunță o evoluție accelerată a acestui agent patogen.

"Datele noastre dezvăluie indicii suplimentare despre o evoluție virală în curs de desfășurare și despre o potențială adaptare la organismul uman", a declarat coordonatorul studiului, Joao Paulo Gomes, cercetător la Institutul Național de Sănătate Dr. Ricardo Jorge (INSA) din Lisabona.

Experții în genetică vorbeau până acum despre o dezvoltare fundamentală mai degrabă lentă a acestui tip de virus, mai ales atunci când aceasta era comparată cu mutațiile numeroase suferite de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Autorii studiului suspectează că unul sau mai multe cazuri importate dintr-o țară în care virusul este persistent s-ar afla în spatele acestei epidemii. Evenimente cu potențial maximal de răspândire și turismul internațional par să fi dus la o răspândire și mai amplă a virusului.

Experții în genetică bănuiesc, de asemenea, că enzimele din sistemul imunitar uman sunt responsabile pentru aceste modificări detectate în genomul virusului.

Ei au adăugat că nu există indicii că mutațiile ar fi favorizat actuala propagare virală, dar această ipoteză nu poate fi totuși exclusă.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de țări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Boala se răspândește prin contact fizic apropiat. Deși variola maimuței poate fi mortală, ea este totuși o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupții cutanate care pot fi deranjante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău