Agentul de tip Noviciok folosit asupra lui Navalnîi, ''mai puternic'' decât variantele anterioare (presă)

  • 11 Septembrie 2020 19:33
Agentul de tip Noviciok folosit asupra lui Navalnîi, ''mai puternic'' decât variantele anterioare (presă)

Agentul neurotoxic de tip Noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi, care este în prezent internat la terapie intensivă într-un spital din Berlin, a fost "mai puternic" decât variantele anterioare, relatează revista germană Der Spiegel, preluată de Reuters, preluat de Agerpres.

Revista scrie că informația ar proveni de la șeful serviciului de informații externe german și ar fi fost divulgată în cadrul unei întâlniri secrete.

Fără a cita nicio sursă, Der Spiegel mai scrie că o delegație din partea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ar fi efectuat o vizită la spitalul din Berlin în care Navalnîi este internat.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost utilizat și împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în 2018, în Anglia. Potrivit autorităților britanice, GRU, serviciul de informații al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Spitalizat în comă la sfârșitul lunii august în Siberia, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul și partenerii săi occidentali cer explicații Moscovei, care respinge categoric aceste acuzații și a inițiat deocamdată doar verificări preliminare în acest caz, fără a deschide o anchetă.

În același timp, poliția din transporturi din Tomsk, unde s-a aflat Navalnîi înainte de a se îmbarca spre Moscova, a anunțat că a stabilit cronologia deplasărilor lui Aleksei Navalnîi în Siberia și ce a băut acesta înainte de a i se face rău în avion luna trecută, iar acum încearcă să localizeze un martor care a părăsit țara, a indicat vineri Ministerul de Interne rus.

În zilele care au urmat spitalizării lui Navalnîi, purtătoarea sa de cuvânt a negat categoric că acesta ar fi consumat alcool.

Ministerul de Interne rus indică în același comunicat că poliția a interogat cinci din cele șase persoane care l-au însoțit pe Navalnîi în călătoria sa în Siberia, iar în prezent este în căutarea celei de-a șasea, Marina Pevcih, rezidentă britanică care ar fi plecat în Germania pe 22 august. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău