Agențiile de turism și școlile auto vor activa fără licențe. Parlamentul a anulat 140 de acte permisive

  • 22 Iulie 2017 17:18
Agențiile de turism și școlile auto vor activa fără licențe. Parlamentul a anulat 140 de acte permisive

140 de acte permisive au fost anulate, după ce Parlamentul a votat, ieri, în lectură finală, un proiect în acest sens. Din aceste 140 de acte anulate, 18 sunt licențe de activitate pentru mai multe domenii. Prin urmare, agenții economici, din domeniile respective, vor avea o activitate la simplă, dar și cheltuieli mai puține.

Unul dintre domenii, în care licența de activitate a fost exclusă, este turismul. Articolul din Legea cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, care se referă la licențierea acestui gen de activitate, a fost exclus în totalitate. În același timp, structurile de primire turistică se vor ghida de prevederile Normelor metodologice și criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcții de cazare și de servire a mesei. Cele care vor deține mai mult de 10 spații de cazare, vor fi în drept să obțină certificatul de clasificare.

Școlile auto vor putea să activeze fără licență. Legea cu privire la siguranța traficului rutier va fi completată cu noi prevederi. Astfel, persoana care intenționează să inițieze activitatea de instruire practică în conducerea autovehiculelor pe drumuri, va fi obligată să notifice Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de a-și începe activitea.

Licența de activitate a fost anulată pentru detectivi și cei care au activitate de paza particulară. Acest gen de activitate va fi doar autorizat din partea Ministerului Afacerilor Interne, pe un termen de cinci ani.

La fel, licența nu mai este necesară în cazul persoanelor care sunt în drept să exercite activități de proiectare a construcțiilor, dirijare și verificare a lucrărilor de construcții, încercări de laborator, controlul intern al calității și gestionarea fondului construit. Aceste persoane vor fi recunoscute automat ca specialiști atestați, dacă vor deține certificate eliberate de structurile de certificare acreditate de organismele naționale de acreditare ale Uniunii Europene, cu excepția cazurilor când legislația Republicii Moldova stabilește condiții specifice obligatorii. Pentru recunoașterea certificatelor și dreptului de a exercita activitătea, persoanele vor prezenta comisiei de atestare a structurii naționale de dirijare în construcții certificatele traduse în limba de stat și autentificate notarial pentru înregitrare. În cazul când legislația prevede cerințe suplimentare, candidatul va trebui sa demonstreze competența cerințelor suplimentare în conformitate cu procedura comisiei de atestare.

Și activitatea arhitecturală va fi mai simplă. Persoanele fizice și juridice din domeniu vor putea să defășoare acest gen de activitate, fără a avea licență. Activitatea va fi permisă cu condiția că va respecta cerințele și rigorile stabilite de Legea cu privire la activitatea arhitecturală.

Agenții economici, care fac lucrările topografo-geodezice și cartografice de importanță statală și interramurală, finanțate de la bugetul de stat și bugetele locale, la fel, nu vor avea nevoie de licență. Activitatea lor va fi doar certificată.

În același timp, persoanele fizice și juridice, care vând sau cumpără metale și pietre prețioase, vor putea să activeze în baza prevederilor Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Licența a fost exclusă și pentru cei din domeniul comerțului electronic. Astfel, comerțul electronic poate fi efectuat de către agenții cu dreptul de practicare a activității de întreprinzător. Acest drept, apare din momentul înregistrării de stat a persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual. În redacția veche, legea prevederea unele cazuri în care licența de activitatea era necesară.

Activitatea companiilor de asigurări, a asociațiilor de economii și împrumut, dar și activitatea de audit va avea loc în baza Legii privind reglementarea prin autorizație a activității de întreprinzător.

La fel, exportul, reexportul, importul și tranzitul de mărfuri strategice nu mai mai fi licențiat și doar autorizat.

În domeniul importului, fabricării și comercializării angro a produselor din tutun, importului și/sau prelucrării industriale a tutunului, comercializării angro a tutunului fermentat, activitatea se va efectua în bază de licență, eliberată în conformitate cu prevederile Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzătorÎn prezent, licența pentru acest tip de activitate se eliberează în baza prevederilor Legii privind reglememtarea prin licențiere a activității de întreprinzător.

Nici întreprinzătorii din domeniul selecției și reproducției în zootehnie nu vor avea nevoie de licență pentru a activa. Din Legea privind selecția și reproducția în zootehnie a fost exclusă prevederea care se referea la necesitatea deținerii unei licențe de activitate în domeniu. Un alt domeniu, în care licența a fost exclusă, ține de pomicultură. Prin urmare, agenții economici implicați în producerea și comercializarea materialului săditor vor putea activa, fiind doar înregistrați pentru producerea, prelucrarea sau comercializarea materialului săditor. Excluderea actului s-a făcut și pentru antreprenorii din domeniul folosirii resurselor naturale.

La fel, stațiile de radiocomunicații ale navelor maritime și fluviale nu va mai fi licențiate. Agenții economici autohtoni în domeniul navigației maritime comerciale vor primi autorizații, care vor fi eliberare de Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio și Securității Cibernetice, la care Ministerul Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor este de fondator.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău