Agențiile de turism în R. Moldova, afectate grav de DEPRECIEREA leului

  • 07 Iulie 2015 18:31
Agențiile de turism în R. Moldova, afectate grav de DEPRECIEREA leului

Devalorizarea monedei naționale în raport cu euro și dolarul, dar și continuarea conflictului din Ucraina afectează grav ramura turismului în Republica Moldova.

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit reprezentanților agențiilor turistice, vânzările au scăzut cu peste 20 la sută spre destinații precum Grecia sau Bulgaria, în timp ce în Ucraina nu mai merge nimeni. 

Nadejda Stratulat este directorul unei agenții de Turism din Chișinău. Activează de mai mulți ani și spune că, chiar dacă nu duce lipsă de turiști numărul acestora este totuși mai mic cu fiecare an. Situația din Ucraina, devalorizarea continuă a leului moldovenesc și mai nou criza financiară din Grecia au afectat volumul vânzărilor în acest an. 

”Nu pot să spun că au scăzut vânzările în jumătate, dar cu aproximativ 30-40 la sută am înregistrat vânzări mai mici în acest sezon comparativ cu anul trecut. Vor oamenii să meargă la odihnă, întreabă, sună ne vizitează, dar când văd prețurile un pic sunt nemulțumiți fijndcă dolarul și euro cresc continuu și nu este stabil”, a declarat Nadejda Stratulat.

Grecia, Turcia, Bulgaria, România  Muntenegru, sunt cele mai populare destinații pentru turiștii agenției conduse de către Nadejda Stratulat. Lunile iulie și august sunt cele mai solicitate perioade pentru turiștii moldoveni. Un pachet turistic pentru Grecia și Bulgaria, cele mai ieftine destinații, variază de la 300 și 1 000 de euro, pentru un sejur de șapte nopți pentru o persoană, cu cazare transport și mâncare inclusă. Nu toată lumea are însă bani suficienți pentru vacanțe în străinătate.

***
”Nu merg în vacanță în străinătate, stau acasă. Nu am de unde să cheltui acum o mie de euro, las pe anul viitor. Marea era mai aproape aici în Ucraina, dar dacă sunt în război.”

”E merg în România, oferta o cumpăr întotdeauna cu reducere, din iarnă. E o țară foarte frumoasă. Foarte bine”


Turiști moldoveni  care plecau în vacanță în Ucraina, acum aleg să plece în Grecia, Bulgaria și Turcia, ne explică reprezentantul Agenției Naționale a Turismului, Sergiu Iordan.

”În comparație cu 2013, în 2014 numărul turiștilor moldoveni care au plecat în Bulgaria, a crescut  de la 52. 812 la 60.289, o creștere de aproximativ opt mii de persoane. În 2013, în România au plecat 14.175, cu patru mii mai multe decât anul trecut. În Ucraina s-a înregistrat o descreștere: în 2009- au plecat prin agenții, 12 mii de persoane, în 2010 au plecat 11 mii, în 2012 și 2013 au plecat 9 mii, iar în 2014 avem 2.900 de turiști care au mers în Ucraina”, a declarat Sergiu Iordan.

În Republica Moldova sunt înregistrate, potrivit Agenției Naționale a Turismului,  aproximativ 430 de agenții de turism, majoritatea în Chișinău.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău