Agențiile americane de spionaj: Rusia a încălcat Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice

  • 02 Mai 15:25
Agențiile americane de spionaj: Rusia a încălcat Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice

Moscova a atacat din nou Odesa, noaptea trecută, cu rachete și drone, rănind mai multe persoane și avariind clădiri administrative. Între timp un raport al Agențiilor americane de spionaj acuză Rusia că a folosit substanțe extrem de toxice împotriva forțelor ucrainene, încălcând astfel Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice, transmite Radio Chișinău.

Un nou atac rusesc cu rachete a făcut noaptea trecută mai mult de zece răniți la Odesa, un oraș-port ucrainean deja vizat la începutul acestei săptămâni de atacuri mortale, au informat autoritățile locale. "Au fost distruse infrastructuri civile", iar "13 persoane au fost rănite" în atac, a precizat primarul orașului, Gennadi Truhanov, pe  contul său de Telegram, fără a oferi alte detalii. La rândul său, guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a afirmat că un "atac cu rachete rusești asupra orașului" a rănit 14 persoane, fiind distruse infrastructuri civile, printre care depozitele poștale.

Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat și fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul și nord-estul Ucrainei, potrivit autorităților regionale.

Doi civili care se aflau într-o mașină au fost uciși de o bombă aeriană ghidată lansată de forțele ruse în regiunea Harkov. Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani și tatăl său, a anunțat Parchetul General ucrainean. ”Rușii au atacat o mașină și o casă la Zolociv”, un sat situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Rusia, cu ”bombe aeriene ghidate”, a acuzat Oleg Sînegubov. Alte 13 persoane au fost rănite, inclusiv un copil în vârstă de 11 ani, a anunțat el pe Telegram.

Un incendiu de amploare a izbucnit în orașul Herson, după un atac al forțelor ruse de ocupație, pe parcursul nopții. „Proxeneții ruși au bombardat zonele rezidențiale ale localităților din regiune, avariind o clădire cu mai multe etaje și două case particulare. Un hangar și o anexă au fost lovite”, a scris în raportul de dimineață, șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin.

Autoritățile spun că nu s-au înregistrat victime sau răniți în rândul civililor.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forțelor ucrainene, încălcând Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice.

În plus, Rusia folosește agenți anti-revolte ca 'metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenția', se menționează într-un raport oficial al SUA.

”Nu este un incident izolat și este probabil motivat de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău