Agenții lui Putin din Republica Moldova strâng rândurile (Deutsche Welle)

  • 07 Noiembrie 20:08
Agenții lui Putin din Republica Moldova strâng rândurile (Deutsche Welle)

Stânga pro-rusă din Republica Moldova se reconfigurează după eșecul candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Referendumul constituțional pro-UE care a trecut în pofida interferențelor penale ale Rusiei, prin intermediul grupării criminale Șor, și victoria Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențialedetermină partida pro-rusă și agenții ruși de influență din R. Moldova să-și unească eforturile în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025, scrie Vitalie Călugăreanu într-un editorial Deutsche Welle.

Rusia vrea un singur bloc pe stânga pentru parlamentare din 2025

Potrivit sursei citate, socialiștii pro-ruși și candidatul lor eșuat la prezidențiale sugerează că ar urma o consolidare a forțelor politice împotriva guvernării pro-europene în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Cel mai probabil, spun analiștii politici, stânga pro-Kremlin va forma un bloc politic unit. Abia miercuri, la trei zile după eșecul în alegerile prezidențiale, candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo și-a recunoscut public înfrângerea, dar a spus că este „doar o bătălie pierdută” și că „lupta noastră abia începe”. El a pledat pentru „o consolidare mai largă a cetățenilor în numele unei Moldove moderne”.

A doua zi, pe 7 noiembrie, liderul socialiștilor Igor Dodon, cercetat penal pentru corupție și trădare de patrie, a organizat un briefing în cadrul căruia l-a declarat pe Stoianoglo „învingător moral și politic” și i-a reproșat diasporei că, prin votul ei, a înclinat balanța la prezidențiale în favoarea Maiei Sandu. De asemenea, Dodon a spus că PSRM „va apăra votul și dorința de dreptate a cetățenilor prin toate căile legale posibile, inclusiv prin proteste pașnice în stradă”.

„Alexandr Stoianoglo a fost ales președinte de țară, de cetățenii care locuiesc aici, în Republica Moldova. El este președintele Republicii Moldova, spre deosebire de Maia Sandu care a rămas un președinte doar al diasporei. (...) Prăbușirea guvernării PAS se va produce la mijlocul anului viitor, când se va crea o altă majoritatea parlamentară – o majoritate a opoziției în care va fi prezent și PSRM”, a spus Dodon.

Obiectivele formale în jurul cărora Dodon cheamă la unitate

De asemenea, el a reprodus o listă de condiții în jurul cărora ar urma să se consolideze partidele anti-PAS în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Între acestea: scoaterea Comisiei Electorale Centrale din ceea ce el numește „subordonarea guvernării”; scoaterea de sub influență politică a Autorității Naționale de Integritate, despre care spune că ar fi „o bâtă politică cu care guvernarea PAS șantajează aleșii locali”. Dodon mai cere depolitizarea Curții Constituționale și demisia conducerii Consiliului Audiovizualului și a Companiei publice „Teleradio-Moldova” pe care le acuză de partizanat.

Liderul socialiștilor a spus că recentele alegeri din Moldova nu au fost nici libere, nici corecte, a menționat că vor fi organizate proteste, dar nu a precizat când ar urma să aibă loc acestea. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat deja rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie. Constituția a fost amendată pe 4 noiembrie în baza votului cetățenilor, iar obiectivul strategic de integrare a Moldovei în UE a fost înscris deja în Legea Supremă. În Constituție a fost introdus un nou titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acest capitol oferă Parlamentului moldovean, indiferent de componența lui, un mecanism pentru ratificarea acordurilor constitutive ale Uniunii Europene, doar printr-o majoritate de 51 de deputați (din totalul de 101). Rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie nu au fost însă validate deocamdată de Curtea Constituțională. Subiectul va fi examinat în zilele următoare. Este de așteptat ca pro-rușii să recurgă la proteste chiar în ziua pronunțării hotărârii de către Înalta Curte.

Maia Sandu la Budapesta: „Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii Rusiei”

Între timp, Maia Sandu și-a făcut joi prima apariție publică în străinătate după victoria obținută în turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Ea se află la Budapesta, la summitul Comunității Politice Europene. Într-o scurtă declarație făcută în fața presei, ea a menționat că „cetățenii Republicii Moldova au ales un viitor în UE” și s-a declarat „mândră” de toți cei care și-au dat votul în favoarea democrației: „Oamenii au dat dovadă de o reziliență incredibilă în fața unor provocări imense. Sunt astăzi aici ca să vorbesc cu liderii UE despre situația din Moldova și despre faptul că avem nevoie de mai mult sprijin pentru a ne consolida instituțiile ca să poată proteja mai bine democrația. Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii Rusiei, și sigur că drumul Moldovei spre UE este important nu doar pentru Moldova, dar și pentru stabilitatea și securitatea continentului”, a spus Maia Sandu la Budapesta.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1,03 m/s
Sat
-1
Sun
2
Mon
4
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău